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송편 [Songpyeon]



송편이 반달모양인 이유를 아시나요? 만월은 기우는 것만 남았지만 반달은 앞으로 차오르기 때문에, 더 많은 복을 받기 위하여 송편은 반달로 만들어 먹는다고 해요. 오늘은 추석에도 복 많이 받으시라고 반달모양 송편 만드는 법을 올려보았어요.



 


 


멥쌀가루 9컵, 끓인물, 밤 15개, 계피가루 약간,  설탕 2Ts, 소금 1/3, 볶은깨 60g, 꿀 1Ts, 흑설탕 2Ts, 소금 1/4Ts, 솔잎


백년초가루 1Ts, 흑미 2/3 Cup 



만들기 


 


1. 깨끗히 씻은 멥쌀을 5시간동안 물에 불려 방앗간에서 빻아옵니다. 


 


 


2. 방앗간에서 빻을때 소금을 넣어달라고 합니다.


 


 


3. 멥쌀가루 3컵을 체쳐주세요.


 


 


4. 끓인 물을 8~9Ts 사이로 넣어 반죽해줍니다.


 


 


5. 물은 멥쌀가루의 수분의 양에 따라 달라질 수 있음으로 조절해가며 넣어주세요.


 


 


6. 반죽한 멥쌀을 젖은 면보에 씌워 30분간 휴지한뒤 다시 반죽하여 줍니다.


 


 


7. 2~3번 반복해 주시면 더 쫄깃한 송편을 만들수 있습니다.


 


 


8. 볶은깨에 꿀, 설탕, 소금을 넣고 버무려줍니다.


 


 


9. 적당한 크기로 밤을 잘라 흑설탕, 소금. 계피를 넣고 섞어주세요.


 


 


10. 반죽을 적당양 떼어 꼭꼭 주무른 뒤 둥글게 홈을 내어 소를 넣고 아무린 후 꼭 꼭 주물러 공기를 빼줍니다.


 


 


11. 공기뺀 반죽을 송편 모양으로 빚어줍니다. 


 


 


12.  찜기에 면보와 솔잎을 깐 후 김이 오르기 시작하면 송편을 얹고 솔잎을 덮어준 다음 20분간 쪄주세요. 


 


 


13. 2컵 정도의 물에 참기름을 넣고 송편을 넣었다 바로 건져주신후 약간의 참기름을 덧발라주세요. 




  [English Recipe]



Do you know why the songpyeon look like half moon? It is said that Songpyeon is made from half moon to receive more blessings because the full moon is only half full. Today, we introduced a plan to make half-moon shaped songpyeon to help you get a lot of luck.


 Ingredient


9Cup of nonglutinous rice , Boiled water, 15 Chestnut, A little Cinamon, 2Ts of sugar, 1/3Ts of Salt, 60g of fried sesame, 1Ts of sugar, 2Ts of unrefined sugar. 1/4Ts of salt, 

pine needles


1Ts of prickly pear red fruit powder, 2/3 Cup of Black Rice



  Recipe




1. Soak the clean rice in the water for 5 hours and grind it in the mill.




2. Ask for salt when grinding in the mill.




3. Sieve 3 cups of rice flour.




4. Add boiling water between 8 and 9 table spoon to mix.




5. Adjust the amount of water that may vary depending on the amount of water in the rice flour.




6. Cover dough with a wet cotton cloth and rest for 30 minutes and knead again.




7. Repeat 2 or 3 times to make a chewy Songpyun.




8. Add honey, sugar, and salt to the fried sesame and mix.




9. Cut chestnuts into appropriate sizes and mix with brown sugar, salt, and cinnamon.




10. After cutting the dough into proper amount, make a round groove to remove the air.




11. Shape dough into songpyeon.




12. Place clothes and pine needles in the steamer, and when steam starts to rise, place songpyeon on top, cover pine needles agian and steam for 20 minutes.




13. I put some sesame oil in about 2 cups of water and added Songpyeon. Remove immediately and add a little sesame oil to cover the songpyeon.


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