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차돌박이 된장찌개[soy bean paste stew] 만들기
따뜻한 국물이 많이 생각나는 계절입니다. 이번 여름이 너무 더워서 그런지 여름 내내 찌개는 쳐다보고싶지도 않더니, 쌀쌀한 환절기가 되니 뜨끈하게 몸을 데펴줄 음식들이 많이 생각나네요. 오늘은 차돌박이를 사용하여 구수하고 시원한 된장찌개를 끓여보았습니다.
재료
차돌박이 200g, 애호박 1/3개, 말린표고버섯 3개, 양파 1/2개, 두부 1/2모, 대파 반대, 청고추 1개, 홍고추 1개,
쌀뜨물 4컵, 된장 2Ts, 고추장 1Ts, 고춧가루 2Ts,, 다진마늘 1Ts, 팽이버섯, 다시마, 편마늘 3톨
만들기
1. 애호박을 0.6cm두게로 썰어주세요.
2. 말린표고를 10분간 물에 불려 기둥을 떼고 썰어주세요.
3. 양파와 두부를 먹기 좋은 크기로 잘라줍니다.
4. 달구워진 냄비에 차돌박이와 편마늘을 넣고 살짝 볶아줍니다.
5. 쌀뜨물을 붓고 위에 뜬 기름과 부유물을 걷어내주세요.
6. 다시마를 넣고 끓이다 10분뒤 건져냅니다.
7. 된장과 고추장을 풀어 준 뒤 끓기 시작하면 호박을 넣어줍니다.
8. 호박을 넣고 끓기 시작하면 양파를 넣고 2분정도 끓여 준 후 두부를 넣어줍니다.
9. 고춧가루와 표고버섯, 팽이버섯, 홍고추와 청고추를 넣고 2분정도 끓여주세요.
10. 대파와 다진마늘을 넣고 한소끔 끓으면 불을 꺼주세요.
11. 기호에 맞게 집간장으로 간을 해주세요.
[English Recipe]
This is the season when I want to eat warm soup. This summer is so hot that I haven't even touched a stew all summer, but the cold weather reminds me of many foods with hot soup. Today, I tried to boil the pot stewed soybean paste stew, which is fresh and cool.
Ingredient
200g of Beef Brisket , 1/3 of a green pumpkin, 3 dried shiitakes, half of onion, half of tofu, half of spring onion, 1 Green Chili Pepper, 1 Red Chili Pepper
4 cup of used water from washing rice, 2Ts of soy bean paste, 1Ts of Red pepper paste, 2Ts of Red pepper powder, 1Ts of Grined garlic, winter mushroom, Kelp, 3 Clove of Sliced Garlic
Recipe
1. Slice green pumpkin into 0.6cm thick slices.
2. Macerate dried shiitakes in water for 10 minutes and chop the Pillar of mushrooms.
3. Cut onion and tofu into bite-size pieces.
4. In a heated pan, lightly stir-fry the chadolpak and the Sliced Garlic.
5. Pour used water from washing rice and remove oil and suspended solids from top.
6. Bring the kelp to a boil and bring it out after 10 minutes.
7. Put the soybean paste and red pepper paste and add the pumpkin when it starts to boil.
8. When the pumpkin starts to boil, add the onion and simmer for 2 minutes, then add the tofu.
9. Add red pepper powder, shiitake mushroom, enoki mushroom, red pepper and chunggochu and boil for 2 minutes.
10. Add green onions and minced garlic and turn off the heat when simmering.
11. Season with the soy sauce to suit your taste.
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