티스토리 뷰
대구 꿀떡 [honey rice cake]
대구 평화 떡공방에서 만드시는 대구 꿀떡을 만들어봤어요. 흑설탕으로 맛을 낸 시럽과 쫄깃한 떡의 조화가 좋은 음식이에요. 제 나름대로 레시피를 해석하여 만들어보았습니다. 콩가루를 넣어 맛을 더 깊게 내 보았어요.
재료
찹쌀가루 3컵, 우유 12Ts, 꽃소금 1/2Ts, 콩가루 2Ts, 흑설탕 60g, 황설탕 2Ts, 꽃소금1/4Ts, 계피가루 약간, 물 1/2컵
3 Cup of glutinous rice flour, 12Ts of milk, 1/2Ts of Kosher salt, 2Ts of bean powder, 60g of unrefined sugar, 2Ts of brown sugar, 1/4Ts of Kosher salt, cinnamon powder, half cup of water
만들기
1. 찹쌀가루에 꽃소금 1/2Ts를 넣고 섞은 후 따끈한 우유 12Ts를 넣고 반죽하여줍니다.
2. 찹쌀가루의 수분양에 따라 달라질수있으니 우유를 한번에 넣지 않고 조절하며 넣어줍니다.
3. 30분간 숙성을 시켜준후 다시 반죽하여주세요.
4. 흑설탕, 물을 넣고 끓기 시작하면 약불에서 2~3분간 졸여줍니다.
5. 콩가루와 황설탕, 계피가루, 꽃소금 1/4를 넣고 섞어주세요.
6. 약불에서 살짝 끓여주면 콩가루가 잘 풀어져요.
7. 숙성시킨 반죽을 적당한 크기로 떼에 서너번 주무른후 둥굴게 빚어줍니다.
8. 물이 끓기 시작하면 빚은 반죽을 넣어줍니다.
9. 다시 끓기 시작하여 떡이 떠오르면 건져서 찬물에 담구었다 바로 꺼내 체에 받쳐줍니다.
10. 용기에 떡을 넣고 설탕시럽을 끼얹어주세요.
[English Recipe]
I have made cod honey rice cake that I make in Daegu peace rice cake shop. The combination of syrup and chewy rice cake is a good food. I made my own recipe by interpreting it. I tried adding bean powder to make it taste deeper.
Ingredient
3 Cup of glutinous rice flour, 12Ts of milk, 1/2Ts of Kosher salt, 2Ts of bean powder, 60g of unrefined sugar, 2Ts of brown sugar, 1/4Ts of Kosher salt, cinnamon powder, half cup of water
Recipe
1. Mix 1/2 ts of Kosher salt in glutinous rice powder and add 12 ts of warm milk and knead.
2. Adjust the amount of milk. Add milk without adding it at once.
3. Let ripen for 30 minutes and knead again.
4. Add brown sugar and water and simmer over low heat for 2 to 3 minutes.
5. Add bean flour, brown sugar, cinnamon powder, and 1/4 cup of Kosher salt and mix.
6. If you boil it slightly over a low heat, the bean flour will dissolve well.
7. Slice the matured dough into appropriate sizes and knead it three or four times before making a round.
8. When the water starts to boil, add the mixture.
9. When the rice cakes start to boil again, remove them and soak them in cold water, and put them on a sieve.
10. Put rice cake in a bowl and sprinkle with sugar syrup.
'김상궁의 다과상 레시피' 카테고리의 다른 글
구움과자, 오렌지 마들렌 [Orange Madeleine] 만들기 (0) | 2018.11.02 |
---|---|
간단하지만 맛있어요. 인기가요 샌드위치 만들기 (0) | 2018.10.10 |
차돌박이 된장찌개[soy bean paste stew] 만들기 (0) | 2018.09.28 |
추석 대표음식, 쫄깃한 송편 [Songpyeon]만들기 (0) | 2018.09.14 |
앙버터 마카롱 [Macaron with Gourmet butter and red bean paste] 만들기 (0) | 2018.09.07 |