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시래기 돼지 등뼈찜 [Steamed pig backbone with dried eadish greens]



시래기 등뼈찜입니다. 저는 등뼈로 만든 요리를 잘하고 또 좋아하는데요. 뼈해장국이나 등뼈찜 감자탕 이런걸 좋아하고 자주 만들어 먹어요. 오늘은 그래서 시래기 돼지 등뼈찜을 만들어 보았습니다. 시래기의 깊고 쌉싸래한 맛과 양념이 배인 등뼈 살코기의 맛이 아주 조화로운 음식이에요. 




 





돼지등뼈 2.1Kg, 생강 1톨, 월계수잎 3장, 밀가루 1Ts


물  2.5L, 고춧가루 2Ts, 다진마늘 3Ts, 대파 1개, 생강즙 1Ts, 된장 2Ts, 맛간장 2Ts, 다시마 2장, 소금  


시래기 120g, 된장 2Ts, 다진마늘 2Ts, 멸치액젓 1Ts, 맛간장 (집간장) 1Ts, 들기름 2Ts, 고춧가루 2Ts,


청고추 1개 홍고추 1개, 날콩가루 2Ts,




만들기



1. 시래기를 반나절 불려줍니다.

 



2. 적당량의 물을 붓고 밀가루 1Ts를 넣고 끓여주세요.

 ( 밀가루가 시래기를 부드럽게하고 불순물을 제거해줍니다.)


 


3. 끓기 시작하면 중불에서 1시간정도 삶아주세요.


 


4. 찬물에 하루정도 담가 쌉싸름한 맛을 우려냅니다.


 


5. 여러번 씻은 후 시래기의 겉 껍질을 벗겨주세요..


  


6. 시래기에 된장 2Ts, 다진마늘 2Ts, 멸치액젓 1Ts, 맛간장 (집간장) 1Ts, 들기름 2Ts, 고춧가루 2Ts,를 넣고 무쳐줍니다.


  


7. 양념에 30분간 재워주세요.


  


8. 찬물에 돼지등뼈를 넣고 1시간정도 핏물을 빼줍니다.


    


9. 생강, 월계수잎을 넣고 물이 끓기 시작하면 5분간 쎈불에서 삶아주세요.


 


10. 돼지등뼈를 물에 헹구어줍니다.

 


 

11. 물  2.5L, 돼지등뼈, 고춧가루 2Ts, 다진마늘 3Ts, 대파 1개, 생강술 1Ts, 된장 2Ts, 맛간장 2Ts, 다시마 2장,을 넣고 끓여주세요.

 

 


12. 10분뒤 다시마를 건져내주세요.


  


13. 50분간 중약불에서 끓여주세요.




14. 시래기무친것을 넣고 끓기 시작하면 중 약불에서 15분간 끓여줍니다.


 


15. 날콩가루와 고추, 대파 썬것을 넣고 한소끔 끓여줍니다.


  


16. 기호에 맞게 맛간장이나 소금으로 간을 해주세요. 





  [English Recipe]



The most famous dish made of pork backbone is potato soup. Today, I tried to make sireogi instead of potatoes. Sireagi is a dried radish that is good for health and makes it taste better.


Today, everyone can make Steamed Bacjbone easily.




 Ingredient



2.1 Kg of pork backbone, 1 Ginger, 3 bay leaves, 1Ts of Flour


2.5L of water, 2Ts of Red Pepper powder, 3TS of minced Garlic, 1 Spring onion, 1Ts of Ginger Juice, 2Ts of soy paste, 2Ts of tasty soy sauce, 2 kelps, salt


120g of dried eadish greens, 2Ts of soy paste, 2Ts of minced garlic, 1Ts of fish sauce, 1Ts of tasty soy sauce, 2Ts of perilla oil, 2Ts of red pepper powder


1 green pepper, 1 Red pepper, 2Ts of bean flour



  Recipe




1. Soak the dried eadish greens in water for half a day.



2. Put water in a pot and boil with 1Ts of flour.

 (The flour softens the dried eadish greens and removes impurities.)




3. When it starts to boil, simmer over medium heat for about an hour.




4. Soak it in cold water for a day to get rid of the bitter taste.




5. Wash the dried eadish greens several times and peel the sardines.




6. Mix 2Ts of soybean paste, 2Ts of chopped garlic, 1Ts of fish sauce, 1Ts of soy sauce, 2Ts of perilla oil, and 2Ts of red pepper powder with dried eadish greens.




7. Marinate for 30 minutes.




8. Put pork backbone in cold water and drain the blood for about an hour.




9. Add ginger and bay leaf and simmer for 5 minutes when water starts to boil.




10. Rinse pork backbone in water.




11. Add 2.5L of water, pork backbone, 2Ts of red pepper, 3Ts of chopped garlic, 1 green onion, 1 Ts of ginger alchol, 2Ts of soybean paste, 2Ts of soy sauce, and 2 kelps. boil it.



12. Please take out the kelp after 10 minutes.




13. Simmer over medium-low heat for 50 minutes.




14. Put dried eadish greens, Bring to a boil and simmer for 15 minutes over medium heat.




15. Add raw bean powder, red pepper, and chopped green onion and bring to a boil.




16. Season with soy sauce or salt to suit your taste.



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