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콩나물 국밥[Bean sprouts soup]



손도 위장도 시린 계절입니다. 몸을 덮히는데는 따끈한 국물이 제격인데요, 따끈한 콩나물 국밥 만드는 법입니다.




 


콩나물 200g, 오징어 1마리, 건새우 1/2컵, 멸치 10마리, 양파 1/2개, 홍고추, 청양고추, 대파


다시마 2장, 마늘 3톨, 새우젓 2Ts, 국간장 1/2Ts, 물 1.6ml, 계란, 김가루. 밥, 고춧가루



만들기


 


1. 멸치는 30초간 전자레인지에 넣고 건조시켜 비린내를 없애주세요. 


  


2. 콩나물의 꼬리를 떼어준 뒤 깨끗하게 씻어줍니다.




3. 오징어의 껍질을 키친타올을 이용하여 벗겨낸 후 씻어 주세요.


 


4. 냄비에 물을 붓고, 멸치, 건새우, 다시마, 양파, 편마늘을 넣고 끓기시작하면 중 약불에서 15분간 끓여줍니다.


 


5. 떠오르는 부유물을 걷어내주세요.


  


6. 끓기 시작한지 5분뒤 다시마를 건져주세요.


 


7. 끓기 시작한지 15분뒤 야채와 멸치, 새우를  건져내줍니다.


 


8. 불을 올리고, 육수가 끓기 시작하면 오징어를 넣고 고루 익도록 뒤적여 주세요. 




9. 육수가 다시 끓기 시작하면 오징어를 건져냅니다..


 


10. 오징어를 먹기 좋은 크기로 잘라줍니다.


 

 

11. 국간장과 새우젓을 넣어 주세요.


 


12. 콩나물을 넣고 뚜껑을 열고 5분간 삶은 후 건져냅니다.


 


13. 기호에 맞게 새우젓이나 소금으로 간을 맞춰주세요.


 


14. 밥을 용기에 담고 뜨거운 육수로 여러번 토렴을 하여주세요.


 


15. 콩나물과 오징어, 대파, 청양고추, 고춧루를 올려줍니다.



 

16. 반숙한 계란에 뜨거운 육수를 붓고 김가루를 얹어줍니다.





  [English Recipe]



It's the season of chilling hands and stomachs. The hot soup is perfect for covering your body, so you can make hot bean sprouts soup.




 Ingredient




200g of bean sprout, 1 Squid, 1/2 Cup of Dried Shirimp, 10 Anchovies, Half of Onion, Red pepper, Chungyang Pepper, Green onion


2 Kelps, 3 Garlics, 2Ts of Salted Shirimp, 1/2Ts of Soy sauce, 1.6ml of water, Eggs, Sliced Laver, Rice, Red Pepper Powder




  Recipe




1. Put anchovies in the microwave for 30 seconds and dry them to remove fishy smell.



2. Remove the tail of bean sprouts and wash them clean.



3. Peel the skin off the squid using a kitchen towel and wash it off.



4. Pour water into a pot, then boil over medium-low heat for 15 minutes, starting with anchovies, raisins, kelp, onions, and Sliced Garlics.



5. Skim off the floating Particles.



6. Bring kelp out 5 minutes after it starts to boil.



7. After 15 minutes of boiling, remove vegetables, anchovies, and shrimp.



8. Turn the heat up and when the stock starts to boil, add the squid and toss to cook.



9. When the stock starts to boil again, remove the squid.



10. Cut the squid into bite-sized pieces.



11. Add the soy sauce and salted shrimps.



12. Add bean sprouts, open the lid, simmer for 5 minutes, and then remove.



13. Season with salted shrimps or salt to suit your taste.



14. Place rice in a bowl and season with hot broth several times.



15. Place bean sprouts, squid, green onions, cheongyang peppers, and chili pepper on top.



16. Pour hot stock into the soft-boiled egg and garnish with seaweed flakes.

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