티스토리 뷰
녹두전[Mung Bean Pancake]
명절에 상에 꼭 올라오는 요리죠, 녹두전입니다. 겉은 바삭하고 속은 촉촉하게 녹두를 불리는 것부터 갈아서 부치는것까지 영상에 담아보았습니다.
재료
깐 녹두 300g, 멥쌀 1/2컵, 돼지고기 300g, 숙주 250g, 김치 1/2포기, 다진마늘 2Ts, 파 2Ts, 생강즙 1Ts, 소금 참기름, 들기름, 식용유
만들기
1. 녹두를 5시간동안 불려줍니다.
2. 녹두 껍질을 걸러내며 씻어주세요.
3. 멥쌀을 씻어 1시간동안 불려줍니다.
4. 돼지고기를 채를 썰어 생강즙과 후추를 넣고 버무려줍니다.
5. 김치의 속을 털어내고 적당한 굵기와 길이로 채를 썰어주세요.
6. 숙주를 끓는 물에 살짝 데친 후 찬물에 담가 열기를 식혀주세요
7. 체에 받쳐 물기를 뺀 숙주를 너무 짧지 않게 잘라줍니다.
8. 숙주와 돼지고기, 김치에 다진마늘, 파, 참기름, 소금을 넣고 버무려주세요.
9. 20분간 재워 주세요.
10. 녹두와 멥쌀에 잠길 정도만 물을 붓고 갈아줍니다.
11. 조금 거칠게 갈아줍니다.
12. 속재료 재워둔 것에 붓고 고루 섞어줍니다.
13. 식용유와 들기름을 넣고 팬이 달구워지면 적당한 양의 재료를 얹고 앞뒤가 노릇하게 구워주세요.
14. 중약불에서 서서히 구워줍니다.
[English Recipe]
It's a dish that is often served on the table during the Korean holidays. It's Mung Bean Pancake. It is a recipe for making green beans by traditional way, crispy on the outside and moist on the inside.
Ingredient
300g of peeled mung beans, 1/2 Cup of nonglutinous rice, 300g of pork, 250g of mung-bean sprouts, Half Head of Kimchi, 2Ts of Grined Garlic, 2Ts of Chopped Spring onion, 1Ts of Ginger Juice, Salt, Sesame oil, Perrila oil, Cooking oi
Recipe
1. Let the mug beans soak for 5 hours.
2. Clean the rinds by filtering them out.
3. Wash rice and soak it for 1 hour.
4. Slice the pork and mix it with ginger juice and pepper.
5. Brush off the kimchi's filling and chop into a suitable thickness and length.
6. Blanch the mung-bean sprouts lightly in boiling water and cool in cold water.
7. Sieve the drained mung-bean sprouts and cut it not too short.
8. Mix in the bean sprouts, pork, chopped garlic, green onions, sesame oil, and salt.
9. Leave it for 20 minutes.
10. Pour just enough water to cover the mung-bean and rice and grind them.
11. Grind a little rough.
12. Pour into the filling stock and mix.
13. Add cooking oil and perilla oil and when the pan is heated, add a suitable amount of ingredients and bake until the sides are golden brown.
14. Cook over medium heat slowly.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
소갈비탕[Short Rib Soup] 끓이는 법 (0) | 2019.01.28 |
---|---|
수미네 닭한마리, 간장 찜닭[Braised Spicy Chicken with Vegetables] 만들어보기 (0) | 2019.01.22 |
수프카레우동 [Chiken Curry Soup with Udon Noodles] 만들기 (0) | 2019.01.08 |
시래기등뼈찜 [Steamed pig backbone with dried eadish greens] 만들기 (0) | 2019.01.02 |
떡만두국[rice cake and dumpling soup] 끓이기 (0) | 2018.12.26 |