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영양찰떡 [nourishment glutinous rice cake]
요즘 떡이 인기대세더라구요. 오늘도 홈쇼핑에서 영양찰떡을 파는 것을 보았습니다. 오늘은 사서 먹지 않고, 제 마음대로 커스텀해서 먹을 수 있도록 만드는 영양찰떡 만들기입니다. 들어가는 과일이나 곡류들은 입맛에 맞게 바꿔드시면 좋아요.
재료
찹쌀 2컵, 밤 15개, 곶감 3개, 검정콩 1/2컵, 완두배기 1/2, 호박고지 50g, 대추썬것 2/3컵,
콩 삶은 물 3Ts, 설탕 1Ts, 설탕 1 1/2Ts, 꽃소금 약간, 꿀 1Ts, 참기름
만들기
1. 찹쌀을 3시간 이상 불린 후 방앗간에서 빻아옵니다.
2. 검정콩은 5시간 불려줍니다.
3. 약간의 소금을 넣고 끓기 시작 후 13분간 삶아 체에 건져주세요.
4. 호박고지를 찬물에 30분간 담가 불려줍니다.
5. 대추의 씨를 빼고 채를 썰어줍니다.
6. 밤을 4등분으로 잘라줍니다.
7. 밤에 설탕 1Ts를 넣고 버무려 재워줍니다.
8. 호박고지를 4cm,길이로 잘라주세요.
9. 약간의 꽃소금과 설탕 1 1/2Ts를 넣고 버무려 10분간 재워줍니다.
10. 곶감의 씨를 빼고 적당한 두께로 썰어주세요.
11. 찹쌀가루에 콩삶은 물 3Ts를 넣고 섞은 후 고르게 수분이 섞이게 비벼줍니다.
12.체에 쌀가루를 내려주세요.
13. 쌀가루에 삶은콩 외 재료의 1/2을 넣고 섞어줍니다.
14. 젖은 면보를 찜기에 깔고 삶은콩외 재료의 1/2를 깔아줍니다.
15. 재료 위에 쌀가루에 버무린것을 얹어주세요.
16. 김이 오르는 용기에 찜기를 얹어줍니다.
17. 김이 떡가루 위로 오르기 시작하면 면보를 덮은 후 뚜껑을 덮어주세요.
18. 25분간 쎈불에서 쪄줍니다.
19.랩위에 참기름을 바른후 꿀을 덧발라줍니다.
20.랩위에 영양찰떡을 얹고 윗면을 덮은 후 식혀줍니다.
21.떡을 적당한 크기로 잘라주세요.
22. 떡은 따뜻할때 랩을 씌워서 냉동보관합니다.
[English Recipe]
Rice cake is popular these days. Today, I saw you selling nutritional rice cake at home shopping. Today, I'm going to make my own rice cake so that I can eat it without buying. You can change the fruits and grains that go in to suit your taste.
Ingredient
2 Cup of Sticky rice, 15 of chestnut, 3 Dried Persimmon, Half cup of black bean, Half Cup of pea, 50g of dried slices of young pumpkin, 2/3 Cup of Sliced Jujube
3Ts of Boiled Bean water, 1Ts of sugar, 1 1/2Ts of Sugar, a little bit of Kosher Salt, 1Ts of Honey, Sesame oil
Recipe
1. After macerating glutinous rice in water for more than 3 hours, grind it in the mill.
2. Let the black beans soak for 5 hours.
3. Add a little salt and start to boil and simmer for 13 minutes and then drain on a sieve.
4. Soak dried slices of young pumpkin in cold water for 30 minutes.
5. Remove the jujube seeds and chop the jujube.
6. Cut the chestnuts into quarters.
7. Mix 1 ts sugar at Chestnut.
8. Cut dried of young pumpkin into 4cm and length pieces.
9. Add a little bit of Koser salt and 1 1/2 Ts of sugar and marinate for 10 minutes.
10. Remove the seeds of dried persimmons and slice to a suitable thickness.
11. Add 3Ts of boiled water to glutinous rice powder and mix well with water.
12. Put the rice flour on a sieve.
13. Add 1/2 of the ingredients other than boiled beans to the rice flour.
14. Place the wet cotton paper in the steamer and cover 1/2 of the ingredients other than the boiled beans.
15. Place rice flour mixture on top of ingredients.
16. Place the steamer on a steaming Pot.
17. When the steam starts to rise on top of the rice cake powder, cover it with a cotton cloth and cover it with a lid.
18. Steam it over heat for 25 minutes.
19. Apply sesame oil on top of plastic wrap and add honey.
20. Put the rice cake on the wrap and cover the top and cool it down.
21. Cut the rice cake into proper sizes.
22. When the rice cake is warm, put a wrap on and refrigerate it.
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