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수수부꾸미 [ Millet Pancake ]



한국의 전통음식인 수수부꾸미입니다. 수수반죽을 하여 동그랗게 누르고 그 안에 팥을 넣어놓고 지진 떡으로, 한국 전통시장에 가면 옛날에는 많이 팔았던 간식이에요. 나이가 있는 어른들에게는 추억을, 어린아이들에게는 전통을 알려주는 수수부꾸미를 만들어 보겠습니다.



 



팥 200g, 물 500ml, 


물 800ml, 설탕 2Ts, 물엿 2 1/2Ts, 소금 1/2Ts


쌀가루 3 1/2컵 (찹쌀 1컵 + 수수 1/2컵), 수수불릴때 사용한 찬물 8Ts, 들기름 



만들기



1. 찹쌀과 수수를 깨끗하게 씻은 후 6시간 불려줍니다.


 


2. 방앗간에서 소금을 넣고 빻아주세요.


  


3. 팥에 물을 붓고 2~3분간 끓여 쌉싸름한 맛을 우려내고  한 번 씻어주세요.


 


4. 팥에 물 800ml를 붓고 끓기시작하면 중약불에서 뭉근하게 삶아줍니다.


 


5. 1시간 20분 정도 삶아줍니다.


 


6. 방망이를 이용하여 팥을 2/3정도 빻아주세요.


 


7. 설탕, 소금, 물엿을 넣고 약불에서 저어가며 수분을 날려줍니다.


 


8. 쌀가루에 수수불릴 때  사용한 차가운 물을 넣고 표면이 매끄러워지도록 반죽해줍니다.




9. 쌀가루의 수분의 양에 따라 물의 양이 다를 수 있습니다.


 


10. 익반죽보다 좀 더 오래 반죽해주세요. 더욱 쫀득한 맛을 낼수있어요.


 


11 .쌀반죽을 30분간 위생봉지에 넣고 숙성 시켜줍니다


 


12 .팥앙금을 30g씩 분할하였습니다.


 


13, 쌀반죽을 30g씩 분할하여 꼮꼭 주무른 후  둥굴납작하게 빚어주세요.


 


14. 젖은 면보를 덮어 반죽이 마르지 않게 해주세요.


 


15. 팬에 들기름을 두르고 약불에서 구운후 앙금을 얹고 지져냅니다. 




  [English Recipe]



It's a traditional Korean dish called  Millet Pancake . It's a snack that used to be sold a lot in traditional Korean markets. Let's make a  Millet Pancake that gives memories to older adults and tells children about tradition.



 Ingredient



200g of red bean, 500ml of water


800ml of water, 2Ts of Sugar, 2 1/2Ts of syrup, 1/2Ts of salt


3 1/2 Cup of Rice powder (1 cup of sticky rice + Half Cup of sorghum


8Ts of water, perilla oil




  Recipe




1. Wash glutinous rice and sorghum clean and soak for 6 hours.



2. Grind the sorghum and glutinous rice with salt in the mill.



3. Pour water into red beans and simmer for 2 to 3 minutes. Remove from the bitter taste and wash.



4. Pour 800ml of water into the red beans and boil it over medium high heat when it starts to boil.




5. Boil for 1 hour and 20 minutes.



6. Using a bat, grind the red beans not too finely.




7. Add sugar, salt, and starch syrup, stirring over low heat to relieve moisture.



8. Add cold water used to be soaked in rice flour and knead until smooth.




9. Depending on the amount of water in the rice flour, the amount of water may vary.



10. Cook a little longer than the dough. It's more delicious.



11. Put the rice dough in a sanitary bag for 30 minutes and ferment it.



12. I divided the red bean filling by 30 grams.



13. Divide the dough into 30g pieces and knead it well and make it thick.



14. Cover the dough with wet cotton cloth to keep it from drying out.



15. Grease a pan with perilla oil, cook over low heat, then drain.

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