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섞박지 [Seokbakji]



한국 음식점에 들어가면 흔히 볼 수 있는 음식인 석박지입니다. 깍두기와 별 차이가 없어보이겠지만, 석박지는 김치양념을 쓴다는 것과 모양에 큰 차이가 있어요. 한국의 국물요리와 궁합이 좋은 석박지 만들기 입니다.



 



무 3.4Kg, 간수 뺀 천일염 100g, 육수 380ml, 찹쌀 1/3컵


갓 1/3단, 쪽파 한줌, 대파 2대, 청각 15g, 다진마늘 4Ts, 다진생강 1Ts, 매실청 2Ts, 새우젓 3Ts, 멸치액젓 2Ts,


고운 고춧가루 4Ts, 일반 고춧가루 4Ts, 설탕 1/2Ts, 간수 뺀 천일염 1/2Ts, 배즙 1/3컵, 찹쌀풀 1/2컵




만들기





 

1. 찹쌀을 물에 1시간 불려주세요.

 

 

 

 

 

2. 육수를 붓고 끓기시작하면 2분간 쎈불에서 끓인후 약불에서 30분간 끓여줍니다.

 

 

 

 

 

3. 무우는 1.5cm정도로 두툼하게 썰어줍니다.

 

 

 

 

 

4. 천일염을 고루 뿌린후 1시간 절여주세요.  

 

 

 

 

 

5. 중간중간 뒤적여주세요.

 

 

 

 

 

6. 체에 받쳐 30분간 물기를 빼줍니다.

 

 

 

 

 

7. 쪽파와 갓, 청각을 4cm 길이로 잘라줍니다. 

 

 

 

 

 

8. 배 1/2쪽을 강판에 갈아주세요.

 

 

 

 

 

9. 무우에 고운고춧가루를 붓고 오래도록 비벼대며 고춧물을 들여주세요. 

 

 

 

 

 

10. 설탕, 천일염, 일반고춧가루, 새우젓,  매실청, 멸치액젓, 다진마늘, 다진생강, 청각, 갓, 쪽파, 찹쌀풀, 대파썬것, 배즙을 넣고 버무려줍니다.

 

 

 

 

 

11. 기호에 맞게 설탕, 매실청, 액젓이나 소금으로 간을 추가해주세요. 

 

 

 

 

 

12. 실온에서 하루 숙성시킨 후 냉장고에서 숙성시켜주세요.

 




  [English Recipe]



When you enter a Korean restaurant, you can see the traditional Korean dish, Seok-bak-ji. Although it may seem no different to kkakdugi, Seok-bak-ji has a big difference in shape from using kimchi seasoning. It's a Korean dish and a stone gourd with a good combination.



 Ingredient



6.5Kg of White Radish, 70g of Bay salt, 350ml of stock, 1/3 cup of glutinous rice


 


1/3 leaf mustard, a fist of chives, 2 Spring onion, 20g of Codiaceae, 1/2 Cup of Grined Garlic, 1 1/2Ts of Grined Ginger, 20g of Plum Extract, 70g of Pickled Shirimp, 30g of anchovy sauce


4Ts of tiny red pepper powder, 8Ts of Red pepper Powder, 1/2Ts of Sugar, 1/2Ts of Bay Salt, 1/2 Cup of pear Juice, 50g of Onion Juice, 1/2 Cup of Sticky rice porridge



  Recipe




1. Soak glutinous rice in water for 1 hour.

 

 

 

 

2. When the stock starts to boil, simmer it over low heat for 2 minutes and then simmer it for 30 minutes.

 

 

 

3. Slice the radish thickly into about 1.5cm pieces.

 

 

 

4. Sprinkle with a thick layer of salt and marinate for 1 hours.

 

 

 

5. Turn it upside down in the middle.

 

 

 

6. Sieve the water out for 30 minutes.

 

 

 

7. Cut chives, shards, and hearing into 4cm long pieces.

 

 

 

8. Grind half of the pears on a steel plate


 

 

9. Pour fine chili powder into the radish and rub several times to bring the chili water in. 

 

 

 

10. Add sugar, Bay salt, Red pepper powder, pickled shrimp, anchovy sauce, chopped garlic, minced ginger, hearing, scallion, glutinous rice glue, and green onion.

 

 

 

11. Add the seasonings with sugar, plums, salted fish or salt to suit your taste.

 

 

 

12. Let ripen at room temperature for a day and refrigerate.

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