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동치미 [radish water kimchi]



시원한 동치미입니다. 맵지않아 누구나 먹기 좋고, 시원하여 속이 답답할때 먹으면 좋은 음식이에요. 동치미를 만들어놓으면 동치미에 국수를 말아 한그릇 편하게 드실 수도 있기때문에 반찬이나 식사에 요긴해요.



 




절이기 : 동치미 무 중 8개, 간수뺀 천일염 3/4컵 


동치미 국물 : 물 6L, 간수뺀 천일염 약 3/4 컵


 


알배추 1통, 무우청 4개, 갓 4줄기, 쪽파 12개, 배 2개, 대파뿌리 5개, 대추 7개, 말린 정양고추 5개,


건청각 20g, 삭힌고추 8개, 마늘 12쪽, 생강 2톨, 고추씨 2Ts


간수 뺀 천일염 1/3컵




만들기



1. 동치미 무의 잔뿌와 무청을 잘라 다듬고 깨끗하게 씻어주세요.

 


2. 간수뺀 천일염에 굴려 소금을 고루 묻힌 후 하룻동안 절여줍니다.

 


3. 고르게 절여지도록 중간 중간 뒤적여줍니다.

 


4. 물 6L에 간수뺀 천일염 3/4컵을 넣고 끓인후 식혀줍니다.



5. 배추에 약간의 물을 뿌리고 간수뺀 천일염 1/3을 뿌린후  무우청과 함께 2시간동안 절여줍니다. 

 

 

6. 쪽파와 갓은 미리 씻어 물기를 말려줍니다. 

 


7. 대추와 삭힌고추, 파뿌리를 씻어 물기를 말려주세요.

 


8. 말린 청각은 씻은 후 꼭 짜서 잘라 준 다음 고추씨와 함께 다시팩에 넣어주세요.

 


9. 마늘과 생강은 편을 썰어 다시팩에 담아주세요. 

 


10.배를 씻어 물기를 말린 후 젓가락을 이용하여 구멍을 내줍니다. 

 


11.씻은 배추와 무우청은 체에 받쳐  20분동안 물기를 빼주세요.

 


12. 용기에 무우, 배추, 무우청, 갓, 배, 쪽파, 다시팩, 삭힌고추, 청양고추, 대추을 넣어줍니다.



13. 끓여서 식힌 소금물을 부어주세요.



14. 실온에서  2 ~3일간 숙성시켜줍니다.



15. 냉장고에서 천천히 숙성시켜주세요. 





  [English Recipe]




It is cool dongchimi. It's good for everyone to eat, and it's good to eat when your stomach is stuffy because it's cold. Dongchimi is important for side dishes and meals because you can roll the noodles in Dongchimi and enjoy a bowl of rice.



 Ingredient



8 white radish, 3/4 Cup of Bay salt

6L of water, 3/4 cup of Bay salt


Chinese cabbage, 4 the green part of a radish, 4 leaf mustard, 12 scallions, 2 Pear, 5 roots of green onion, 7 jujubes, 5 Dried cheongyang red pepper


20g of Codiaceae, 8 ferment red pepper. 12 garlices, 2 Ginger, 2Ts of Pepper Seeds


1/3 Cup of bay salt




  Recipe



1. Cut off the roots and the green part of a radish of dongchimi and wash them clean.



2. Roll the radish over the salt and marinate it for one day.



3. Scrub several times to evenly preserve.



4. Boil 3/4 cups of Bay Salt in 6L of water and cool it down.



5. Spray some water on the cabbage, sprinkle 1/3 of the salt, then marinate for 2 hours with the green part of a radish.



6. Wash scallions and leaf mustard in advance and dry them.



7. Rinse jujubes, ferment chili peppers, and roots of scallion and dry out.



8. Wash dry Codiaceae, squeeze and cut, then repackage with chili seeds.



9. Slice garlic and ginger into sides and put them back in package.




10. Wash the Pear, dry it, and use chopsticks to drill holes.



11. Drain washed cabbage and radish on a sieve for 20 minutes.



12. Put radish, Chinese cabbage,  the green part of a radish, leaf mustard, pear, scallion, ferment pepper, chungyang pepper, and jujubes into the container.



13. Pour the salt water from number 1.



14. Let ripen at room temperature for 2 to 3 days.



15. Let ripen slowly in refrigerator.

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