티스토리 뷰
꼬막비빔밥 [cockle bibimbap]
강릉의 꼬막비빔밥으로 유명한 엄지네 꼬막비빔밥을 한번 흉내내어 보았습니다. 최근에 먹으러 갔는데 분점인데도 30분은 기다려야 하더라구요. 강릉이 너무 멀어서 먹으러 가기 힘들다 혹은 집근처에 분점이 없으시거나 대기시간이 싫으시다면 한번 만들어 드셔보시기를 바랍니다. 더불어 꼬막도 쉽게 까시라고 꼬막 편하게 까는 법도 함께 올려드려요.
재료
꼬막 1.3kg, 밥 2공기, 고추 3개, 쪽파 4개, 부추반줌, 고춧가루 1/2Ts, 깨소금, 참기름, 식초 3Ts
육수 : 무 100g, 대파 1대, 편썬마늘 3톨, 생강 1톨, 양파 1/4개, 다시마 2장, 물 3컵
양념간장 : 육수 3/4컵, 진간장 3Ts, 고춧가루 2Ts, 매실청 1 1/2Ts, 멸치액젓 1/2Ts,, 설탕 1/3Ts,
만들기
1. 꼬막을 문질러가며 깨끗하게 씻어줍니다.
2. 꼬막이 잠길만큼 물을 붓고 식초 3Ts를 넣은 다음 검은 봉지를 씌워 40분간 해캄해주세요.
3. 물3컵, 대파 1대, 무 100g, 편썬마늘 3톨, 생강 1톨, 양파 1/4개를 넣고 끓기 시작하면 불을 줄이고 10분간 끓여줍니다.
4. 육수불을 끄고 다시마 2장을 넣고 20분간 우려내주세요.
5. 육수 3/4컵에 진간장 3Ts, 고춧가루 2Ts, 매실청 1 1/2Ts, 멸치액젓 1/2Ts, 설탕 1/3Ts을 넣고 섞어주세요.
6. 해캄한 꼬막을 맑은 물이 나올때까지 씻어주세요.
7. 꼬막이 입을 꼭 다물게 꼬막에 충격을 주어 삶을때 꼬막의 수분손실을 막아주세요.
8. 끓는 물에 꼬막을 넣고 한방향으로 저어 꼬막이 4~5개 입을 벌리면 체에 받쳐 물기를 빼줍니다.
9. 소주 1/3컵을 같이 넣어 비린내를 제거해줍니다.
10. 꼬막 뒷부분을 수저를 이용하여 벌려 꼬막을 빼주세요.
11. 부추, 쪽파, 고추를 적당한 크기로 잘라줍니다.
12. 꼬막, 부추, 쪽파, 고추에 고춧가루 1/2Ts와 양념장 10Ts를 넣고 섞어주세요.
13. 기호에 맞게 양념장을 가감해주세요.
14. 깨소금과 참기름을 넉넉하게 넣어주세요.
15. 고슬고슬하게 지어진 밥 2공기에 양념장 3Ts를 넣고 섞은후 깨소금과 참기름을 넣어 섞어줍니다.
16. 양념장을 기호에 맞게 가감해주세요.
[English Recipe]
I made komak bibimbap, which is famous for its Gangneung restaurants. I went to eat recently, but I had to wait 30 minutes. If the Gangneung area is too far to eat, or if you don't have any spots near your house or don't want to wait, try it out. In addition, we also raise the possibility of making it more comfortable to make it easier.
Ingredient
1.3kg of cockle, 2 bowl of rice, 3 green pepper, 4 chives, half fist of chinese leek, 1/2 Ts of red pepper powder, Sesame, Sesame oil, 3Ts of vinegar
stock : 100g of radish, 1 green onion, 3 garlics, 1 Ginger, 1/4 of onion, 2 kelps, 3 Cup of water
sauce : 3/4 cup of stock, 3Ts of thick soy sauce, 2Ts of red pepper powder, 1/3Ts of sugar, 1/2 Ts of Myeolchi aekjeot
Recipe
1. Scrub and wash the cockle clean.
2. Cover with enough water to cover the cockle, add 3Ts of vinegar, and cover with black bag for 40 minutes.
3. Add 3 cups water, 1 green onion, 100 grams of radish, 3 garlics, 1 ginger, and 1/4 cup of onion and reduce heat and simmer for 10 minutes.
4. Turn off the heat and add 2 kelp and let it for 20 minutes.
5. Combine 3 Ts of thick soy sauce, 2 ts of red pepper powder, 1 1/2 ts of plum extract, 1/2 Ts of Myeolchi aekjeot and 1/3 ts of sugar in 3/4 cup of stock.
6. Wash the cockle of 1, until clear water comes out.
7. Shake the cauldron up and down to prevent water loss in cockle by shock.
8. Put the cockle in boiling water and stir in one direction to open the 4 or 5 mouth of the cockle, remove from pot and sieve the water out.
9. Add 1/3 cup soju together to remove the smell.
10. Spread the shell out on the back using a spoon.
11. Cut chives, scallions, and peppers into appropriate sizes.
12. Add 1/2 ts of red pepper powder and 10 ts of marinade to chives, scallions, and peppers.
13. Add seasoning to taste.
14. 14. Add plenty of sesame salt and sesame oil.
15. Mix 3Ts of seasoning sauce in the rice and mix them with sesame salt and sesame oil.
16. Add seasoning to taste.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
겨울김치, 천연재료로 동치미 담그기 [radish water kimchi] (0) | 2018.11.06 |
---|---|
얼큰, 시원한 수미네 반찬 육개장[hot spicy meat stew]만들기 (0) | 2018.10.30 |
더덕구이[Grilled Deodeok] 양념장 만드는 법 - 향이 좋은 제철 더덕요리 (0) | 2018.10.19 |
현지에서 먹힐까, 이연복 셰프의 멘보샤[mianbao xia] 만들기 (0) | 2018.10.16 |
즉석김치, 배추겉절이[Fresh Kimchi] 만들기 (0) | 2018.10.12 |