티스토리 뷰
배추겉절이[Fresh Kimchi]
김장철에 만들어둔 김치도 거의 바닥을 보이는 요즘, 몇달 안남은 시간동안 먹을만한 김치가 없다면 역시 배추 겉절이죠. 오늘은 이 가을 높은하늘에 잘어울리는 시원한 맛의 배추겉절이를 만들어보았어요.
재료
알배추 2통, 배 1/2개, 양파 1/4개, 쪽파 한줌, 현미잡곡밥 2Ts, 천일염 1/2컵
고춧가루 3Ts, 건고추 5개, 생강 1톨, 마늘 10쪽, 새우젓 1 1/2Ts, 멸치액젓 3Ts, 매실청 2Ts, 설탕 1Ts, 깨소금, 참기름
만들기
1. 배추를 어슷하게 썰어줍니다.
2. 어슷썬 배추를 3 ~4등분정도로 나누어 약간의 물을 끼얹고 소금을 뿌려주세요.
3. 다시 배추를 얹고 약간의 물을 끼얹은 다음 소금을 뿌려주세요. 이과정을 반복합니다.
4. 20분 간격으로 뒤집어주어 1시간정도 절여주세요.
5. 절여지는동안 배, 양파, 건고추, 마늘, 현미잡곡밥, 생강, 멸치액젓, 새우젓, 매실청을 넣고 믹서기에서 갈아줍니다.
6. 양념에 고춧가루와 설탕을 넣고 섞은 후 30분정도 숙성시켜주세요.
7. 절여진 배추를 두세번 깨끗하게 씻어 체에 받쳐 20분간 물기를 빼주세요.
8. 쪽파의 굵은 머리부분은 반을 가르고 4 ~5cm길이로 잘라주세요.
9. 물기를 뺀 배추에 양념장을 붓고 1차 버무린후 쪽파와 깨소금을 넣고 버무려줍니다.
10. 바로 드실 겉절이에 기호에 맞게 참기름을 넣고 버무려줍니다.
[English Recipe]
Kimchi made in Kimjang-chul is almost at the bottom, so if there is no kimchi to eat in a few months, it is time to make Fresh Kimchi. Today, we made a Fresh Kimchi proper in the high sky this fall.
Ingredient
2 Chinese cabbages, Half of pear, Quater of Onion, a handful of chives, 2Ts of Multi-grain Rice, Half cup of bay salt
3Ts of Red pepper Powder, 5 Dried Red Pepper, 1 Ginger, 10 Garlic, 1 1/2Ts of salted shrimp, 3Ts of myeolchi aekjeot, 2Ts of Plum extract, 1Ts of Sugar, Grined Sesame, Sesame Oil
1. Cut cabbage diagonally.
2. Divide cabbage diagonally into 3~4 equal portions and sprinkle with some water and salt.
3. Put the cabbage back on, sprinkle with some water with salt. Repeat this process.
4. Turn it inside out at intervals of 20 minutes to preserve it for about 1 hour.
5. While cabageis pickled, add pears, onions, dried peppers, garlic, Multi-grain Rice, ginger, anchovy sauce, pickled shrimp, and plums and grind them in a blender.
6. Mix chili powder and sugar in the sauce and ferment it for 30 minutes.
7. Wash pickled cabbage two or three times and sieve the water out for 20 minutes.
8. Cut the thick part of the chives in half and cut it into 4~5cm lengths.
9. Pour the marinade into the drained cabbage and mix it with the scallions and sesame salt.
10. Add sesame oil to your plate and mix.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
더덕구이[Grilled Deodeok] 양념장 만드는 법 - 향이 좋은 제철 더덕요리 (0) | 2018.10.19 |
---|---|
현지에서 먹힐까, 이연복 셰프의 멘보샤[mianbao xia] 만들기 (0) | 2018.10.16 |
단호박이 들어간, 꽃게탕[Spicy Blue Crab Stew] 만들기 (0) | 2018.10.05 |
명절음식, 아린맛없이 아삭한 도라지나물 (0) | 2018.09.19 |
모이는날 함께하기 좋은 음식, 표고버섯전[Shitake Jeon] 만들기. (0) | 2018.09.11 |