티스토리 뷰
김부각
나혼자 산다 화사 편을 보고 너무 먹고싶어서 만든 김부각입니다. 너무 맛있게 드시더라구요 ㅎㅎ. 화사씨의 어머님이 직접 만드신 거라셔서, 저도 직접 만들어보았습니다. 육수로 찹쌀풀을 내어 감칠맛이 나고, 맛있는 김부각이에요.
재료
김밥용 김 15장, 찹쌀 가루 6Ts, 깨, 소금 약간, 참기름, 액젓 1/2Ts, 멸치육수2컵
멸치육수 재료 : 멸치 5마리, 다시마, 물
만들기
1. 멸치 내장을 떼어 낸 후 마른 팬에 살짝 볶아 비린내를 제거해 줍니다.
2. 물 1.2L에 멸치, 다시마 를 넣고 끓기 시작하면 중 약불로 줄이고 10분간 끓인 후 다시마를 꺼내어 주세요.
3. 다시마를 꺼내고 5분간 멸치를 더 끓여주세요.
4. 한 김 나간 멸치육수2컵에 찹쌀가루를 넣고 기포가 생길때까지 풀을 쑤어줍니다.
5. 액젓과 약간의 소금, 참기름을 넣고 섞은 후 식혀주세요.
6. 김 반쪽면에 찹쌀풀을 바르고 덮어 준 다음 깨를 뿌려주세요.
7. 바람이 잘 통하는 곳에서 하루정도 말려줍니다.
8. 170° 정도의 식용유에 살짝 튀겨준다음 기호에 맞게 설탕을 뿌려주세요.
9. 김부각이 눅지지 않도록 펼쳐서 식혀주세요.
[English Recipe]
I made this snack because I wanted to eat it while watching TV entertainment programs. Crispy sound is a really attractive snack.In Korea, we eat as a snack and as a side dish. Just like on TV, it's a great side dish to have with beer.
Ingredient
15 sheets of seaweed for Kimbap, 6Ts of sticky rice porridge, sesame seeds, a bit of salt, a little sesame oil, 1/2 cups of fish sauce, 2 cups of anchovy stock
for anchovy stock : Kelp, 5 anchovies
Recipe
1. Remove the entrails of anchovies and stir-fry them lightly in a dry pan to remove the fishy smell.
2. Pour the 1.2L of water in the pot with anchovy and kelp. When the water starts to boil reduce to medium low heat and simmer for 10 minutes before taking kelp out.
3. Take out the kelp and boil some more about 5 minutes.
4. Put glutinous rice powder in 2 cups of dried anchovy stock and boil it until it starts to bubble.
5. Add the fish sauce, a little salt and sesame oil, mix and cool it down.
6. Apply sticky rice porridge on the half of the dried seaweed, cover it, and sprinkle sesame seeds.
7. Let it dry for a day in a place with good ventilation.
8. Fry a little bit in 170 ° of cooking oil and sprinkle it with sugar be to your taste.
9. Spread and cool so that it does not soften.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
쫄면 양념장, 쫄면(Spicy Chewy Noodle) 만들기 (0) | 2018.08.03 |
---|---|
시원한 도토리 묵밥[Rice with Arcon Jelly] 만들기 (0) | 2018.07.27 |
복날요리, 수미네 반찬 전복 간장찜 (0) | 2018.07.17 |
가지가 탱글한 가지밥[Rice with Eggplant] 만들기 (0) | 2018.07.10 |
시원한 미역오이냉국[ Cold Cucumber and Seaweed Soup] (1) | 2018.07.06 |