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새콤한 상추 겉절이 [Tangy Lettuce Kimchi]
오늘 소개할 레시피는 새콤하고 고기와 잘 어울리는 상추 겉절이입니다. 상추의 신선한 아삭함과 함께 매콤한 양념이 더해져, 바비큐나 구운 고기와 함께 먹기에 딱 좋은 반찬입니다. 간단한 재료로 쉽게 만들 수 있어 누구나 시도해 볼 수 있는 요리랍니다.
재료
상추 130g, 양파 반개, 다진 마늘 1큰술, 까나리 액젓 3/4큰술, 진간장 1과 1/2큰술, 설탕 1/2큰술, 매실청 3큰술, 식초 1큰술, 식초 2큰술 (물에 넣을 것), 고춧가루 3큰술, 깨소금, 참기름
만들기
1. 물에 식초 2큰술을 넣어 주세요.
2. 식초물에 상추를 3분간 담근 후 흐르는 물에 씻어주세요.
3. 체에 받쳐 물기를 빼주세요.
4. 고춧가루, 설탕, 간장, 식초 1큰술, 까나리 액젓, 다진 마늘, 매실청, 깨소금, 참기름을 넣고 섞어주세요.
5. 양파를 채를 썰어주세요.
6. 상추를 적당한 크기로 잘라주세요.
7. 양파를 먼저 양념에 버무려주세요.
8. 상추도 넣고 살살 버무려주세요.
[English Recipe]
Today’s recipe is Tangy Lettuce Kimchi, which pairs perfectly with meat dishes. The fresh crunch of lettuce combined with a spicy and tangy sauce makes it an excellent side dish for barbecues or grilled meats. It's an easy and quick dish that anyone can prepare with simple ingredients.
Ingredient
130g lettuce, Half an onion, 1 tablespoon minced garlic, 3/4 tablespoon fermented anchovy sauce, 1 and 1/2 tablespoons soy sauce, 1/2 tablespoon sugar, 3 tablespoons plum extract, 1 tablespoon vinegar, 2 tablespoons vinegar (for water), 3 tablespoons red pepper powder, Sesame seeds, Sesame oil
Making
1. Add 2 tablespoons of vinegar to water.
2. Soak the lettuce in the vinegar water for 3 minutes, then rinse under running water.
3. Drain the lettuce using a sieve.
4. Mix red pepper powder, sugar, soy sauce, 1 tablespoon vinegar, fermented anchovy sauce, minced garlic, plum extract, sesame seeds, and sesame oil.
5. Julienne the onion.
6. Cut the lettuce into appropriate sizes.
7. Mix the onions with the seasoning first.
8. Add the lettuce and gently mix.
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