티스토리 뷰
알곤이찜(Steamed Pollock Roe and Milt)
알곤이찜은 명태의 알과 곤으로 만들어진 요리입니다. 매운양념과 콩나물, 미나리등의 야채를 넣고 쪄서 만드는 요리인데요, 명란의 톡톡 튀는 질감과 곤이의 특별한 맛이 어우러져 맛있는 요리에요.
재료
명태알 500g, 명태고니 500g, 손질된 오징어 2마리, 천일염 1Tbs, 소주 2Tbs, 멸치액젓 2Tbs, 양파 반개, 무 70g, 콩나물 300g, 쌀뜨물 1&1/2컵, 물 2Tbs, 굴소스 1&1/2Tbs, 다진마늘 3Tbs, 고춧가루 6Tbs, 설탕 1&1/2Tbs, 참치액젓 3Tbs, 맛술 4Tbs, 맛간장 1Tbs, 진간장 2Tbs, 다진 청양고추 1Tbs, 고추 1개, 파, 깨소금, 전분가루 2Tbs, 물 3Tbs, 미나리 약간, 후추, 다시마,
만들기
1. 설탕, 고춧가루, 맛술, 참치액젓, 다진마늘, 진간장, 맛간장, 굴소스, 후추, 다진 청양고추, 물을 넣고 섞어주세요.
2. 무, 양파, 미나리를 적당한 크기로 썰어주세요.
3. 오징어를 적당한 크기로 썰어주세요.
4. 전분가루에 물을 넣고 섞어주세요.
5. 천일염을 푼 물에 고니와 명태알을 살살 씻어주세요.
6. 끓는 물에 소주와 멸치액젓을 넣고 고니와 명태알을 각각 30초 간 데쳐주세요.
7. 무, 양파, 콩나물을 깔고 양념의 반을 얹어주세요.
8. 쌀뜨물을 넣어주세요.
9. 다시마, 고니, 명태알, 양념장을 얹어주세요.
10. 뚜껑을 닫고 4분간 끓여주세요.
11. 오징어와 전분물을 붓고 뒤적여주세요.
12. 미나리, 고추, 파를 넣고 한번 뒤적인후 불을 꺼주세요.
13. 깨소금을 뿌려주세요.
[English Recipe]
Steamed Pollock Roe and Milt is a dish made from the eggs and milt of pollock. It's prepared by steaming with spicy seasonings and vegetables like bean sprouts and water parsley. The popping texture of the roe and the unique flavor of the milt blend together to create a delicious dish.
Ingredient
500g of pollock roe, 500g of pollock stomach, 2 cleaned squids, 1 Tbs of sea salt, 2 Tbs of soju, 2 Tbs of anchovy fish sauce, 1/2 an onion, 70g of radish, 300g of bean sprouts, 1 & 1/2 cups of rice water, 2 Tbs of water, 1 & 1/2 Tbs of oyster sauce, 3 Tbs of minced garlic, 6 Tbs of red pepper powder, 1 & 1/2 Tbs of sugar, 3 Tbs of tuna fish sauce, 4 Tbs of cooking wine, 1 Tbs of seasoned soy sauce, 2 Tbs of soy sauce, 1 Tbs of minced green chili pepper, 1 chili pepper, Green onions, Sesame salt, 2 Tbs of starch powder, 3 Tbs of water, A bit of watercress, Pepper, Kelp
Making
1. Mix sugar, red pepper powder, cooking wine, tuna fish sauce, minced garlic, soy sauce, seasoned soy sauce, oyster sauce, pepper, minced green chili pepper, and water together.
2. Cut radish, onion, and watercress into appropriate sizes.
3. Slice the squids into proper sizes.
4. Mix starch powder with water.
5. Gently wash the pollock stomach and roe in water dissolved with sea salt.
6. Blanch the pollock stomach and roe separately in boiling water with soju and anchovy fish sauce for 30 seconds each.
7. Layer radish, onion, and bean sprouts at the bottom and add half of the seasoning on top.
8. Add rice water.
9. Place kelp, pollock stomach, roe, and the seasoning mix on top.
10. Cover and boil for 4 minutes.
11. Pour in the squid and starch mixture, stirring well.
12. Add watercress, chili pepper, and green onions, stir once more then turn off the heat.
13. Sprinkle with sesame salt before serving.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
곰취쌈밥(Gomchwi Ssambap) 만들기 (0) | 2024.04.14 |
---|---|
양배추 참치덮밥(Cabbage and Tuna Rice Bowl) (0) | 2024.03.30 |
풀드포크&풀드포크 샌드위치(Pulled Pork & Pulled Pork Sandwich Recipe) (1) | 2024.03.06 |
차돌박이 쌀국수(Beef Brisket Rice Noodles) 만들기 (1) | 2024.02.27 |
어묵물떡꼬치(Fish Cake and Rice Cake Skewers in Broth) (0) | 2024.02.18 |