티스토리 뷰
오븐에 구워 만드는 호떡[Oven-baked Hotteok]
호떡믹스까지 있어도, 사실 기름에 호떡을 눌러가며 굽는 걸 생각하면 호떡이 쉬운 요리는 아니에요. 하지만 오븐에 구우면 좀 더 담백하면서도 호떡의 맛을 즐기는 것이 가능하답니다. 오늘은 호떡믹스를 사용하여 오븐에 구워먹는 레시피를 알려드리겠습니다
재료
따뜻한 물 180ml(1컵), 이스트 1봉, 쨈 믹스 1봉, 호떡프리믹스 1봉, 식용유, 식용유 1Tbs,
만들기
1. 따뜻한 물에 이스트를 넣고 녹여주세요.
2. 호떡프리믹스를 넣고 적당히 섞어주세요.
3. 식용유 1Tbs를 넣고 뭉칠 정도만 반죽해주세요.
4. 랩을 덮고 따뜻한 곳에서 30분간 발효해주세요.
5. 물 1컵을 전자레인지에 넣고 3분간 돌려 준 후 30분간 발효해주세요.
6. 손에 식용유를 바르고 꾹꾹 눌러 기포를 빼주세요.
7. 적당량을 떼어 둥굴게 펴주세요.
8. 쨈 믹스를 넣고 오므려주세요.
9. 내용물이 새지 않도록 꼭 여미어 주어야해요.
10. 팬에 유산지를 깔고 호떡 반죽을 올려줍니다.
11. 유산지를 덮고 팬을 살짝 올려주세요.
12. 180˚로 예열된 오븐에서 12 ~13분간 구워주세요.
[English Recipe]
Even with hotteok mix on hand, frying hotteok in oil and pressing them flat isn't exactly an easy task. However, baking them in the oven can make them a bit healthier while still allowing you to enjoy the delicious taste of hotteok. Today, I'll share a recipe for oven-baked hotteok using a hotteok mix.
Ingredient
Warm water: 180ml (1 cup), 1 packet of yeast, 1 packet of jam mix, 1 packet of hotteok (Korean sweet pancake) premix, Cooking oil, 1 Tbs of cooking oil
Making
1. Dissolve the yeast in warm water.
2. Add the hotteok premix and mix until just combined.
3. Add 1 Tbs of cooking oil and knead just until the dough comes together.
4. Cover with plastic wrap and let it ferment in a warm place for 30 minutes.
5. Place 1 cup of water in the microwave and heat for 3 minutes, then let the dough ferment for another 30 minutes.
6. Oil your hands and gently press the dough to release any air bubbles.
7. Take a portion of the dough and flatten it into a round shape.
8. Add the jam mix to the center and seal it closed.
9. Ensure it's tightly sealed to prevent the filling from leaking.
10. Line a pan with parchment paper and place the filled dough on it.
11. Cover with another piece of parchment paper and slightly press down.
12. Bake in a preheated oven at 180˚C for 12 to 13 minutes.
'김상궁의 다과상 레시피' 카테고리의 다른 글
마늘 식빵 러스크(Garlic Bread Rusk) 만들기 (0) | 2024.04.07 |
---|---|
단호박 밥알 인절미 [Glutinous Rice Grain Injeolmi] (0) | 2024.02.01 |
납작군만두 [Tossed Fried Dumplings] 만들기 (0) | 2023.11.10 |
버터 모찌 (Butter Mochi) 만드는 법 (0) | 2023.10.16 |
옥수수튀김 (Fried Corn) 만드는 법 (1) | 2023.10.04 |