티스토리 뷰
소고기 장조림 [Beef and Quail Eggs Braised in Soy Sauce.]
장조림은 호불호가 덜 갈리는 반찬인 것 같아요. 메추리알을 넣어 푸짐하고, 소고기가 들어가서 푸짐한 소고기 장조림입니다.
재료
소고기 우둔살 300g, 메추리알 20개, 물 6컵, 마늘 10개, 진간장 1/4컵, 맛간장 2Tbs, 설탕 2Tbs, 맛술 3Tbs, 사과 1/3쪽, 파 반개, 통후추, 양파 반 개, 다시마
만들기
1. 물, 다시마, 파, 사과, 후추, 양파를 넣고 끓여주세요.
2. 끓기 시작 하면 약불로 줄여주세요.
3. 약불에서 10분간 끓인 후 다시마를 건져주세요.
4. 20분간 더 끓인 후 야채를 건져주세요.
5. 소고기를 결대로 적당한 크기로 썰어주세요.
6. 30분간 물에 담근 후 씻어주세요.
7. 육수 4컵에 진간장, 맛간장, 소고기, 설탕, 맛술을 넣고 끓여주세요.
8. 끓기 시작하면 약불에서 50분간 끓여주세요.
9. 소고기를 건져 따뜻할 때 결대로 찢어주세요.
10. 양념장을 식힌 후 굳은 지방을 건져내주세요.
11. 소고기, 메추리알을 넣고 끓여주세요.
12. 약불에서 3분간 끓인 후 마늘을 넣어주세요.
13, 마늘을 넣고 5분간 끓여주세요.
14. 육수가 부족한 경우에는 물을 더 넣어주세요.
[English Recipe]
Jangjorim seems to be a side dish with less divided opinions. It's a hearty dish with the addition of quail eggs, and the inclusion of beef makes it a generous beef jangjorim.
Ingredient
300g of beef, 20 pieces of quail eggs, 6 cups of water, 10 cloves of garlic, 1/4 cup of dark soy sauce, 2Tbs of flavored soy sauce, 2Tbs of sugar, 3Tbs of cooking wine (mirin), 1/3 piece of apple, half a green onion, whole black pepper, half an onion, kelp (dashi).
Making
1. In a pot, add water, kelp, green onion, apple, black pepper, and onion. Bring to a boil.
2. Once boiling, reduce to low heat.
3. Simmer on low heat for 10 minutes, then remove the kelp.
4. Continue to boil for 20 more minutes, then remove the vegetables.
5. Cut the beef along the grain into appropriate sizes.
6. Soak the beef in water for 30 minutes, then rinse.
7. In 4 cups of broth, add dark soy sauce, flavored soy sauce, beef, sugar, and cooking wine. Bring to a boil.
8. Once boiling, simmer on low heat for 50 minutes.
9. Remove the beef and shred it while still warm.
10. Cool the sauce, then skim off any solidified fat.
11. Add the beef and quail eggs to the broth and boil.
12. After boiling for 3 minutes on low heat, add the garlic.
13. Continue to boil for 5 more minutes after adding the garlic.
14. If more broth is needed, add water as necessary.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
김치 돈까스 나베/전골 [Kimchi Pork Cutlet Hot Pot] 만들기 (0) | 2023.11.30 |
---|---|
원팬 계란볶음밥 [One-Pan Egg Fried Rice] 만들기 (1) | 2023.11.23 |
곤드레 나물밥 [Brown Rice with Seasoned Thistle (Gondre)] 만드는 법 (1) | 2023.11.02 |
북어 계란국 (Dried Pollock Egg Soup) 만드는 법 (1) | 2023.10.26 |
동그랑땡 (Donggeurangttaeng) 만드는 법 (0) | 2023.09.26 |