티스토리 뷰
동그랑땡 (Donggeurangttaeng)
작은 멸치는 과자같은 재미가 있지만, 굵은 멸치로 만들면 안주로도 좋고 좀 더 깊은 멸치의 풍미를 느낄 수 있어요. 오늘은 큰 멸치로 만드는 고추장 멸치볶음입니다.
재료
다진돼지고기 400g, 양파 1/2개, 당근 1/3개, 표고버섯 2개, 계란 2개, 다진파 2 Tbs, 다진마늘 2Tbs, 맛술 2Tbs, 새우젓 1/2Tbs, 설탕 1/3Tbs, 꽃소금 3/4Tbs, 참기름, 식용유, 후추 약간, 치자열매 약간, 생강물 1/2 Tbs, 밀가루
만들기
1. 당근, 양파, 표고버섯들 잘게 썰어주세요.
2. 젖은 키친타올로 표고버섯을 닦아주세요.
3. 다진돼지고기, 양파, 당근, 표고버섯, 맛술, 다진파, 다진마늘, 생강물, 새우젓, 꽃소금, 후추, 설탕, 참기름을 넣고 섞어주세요.
4. 재료가 찰진 느낌이 나도록 조물거려주세요.
5. 기호에 맞게 간을 해 주세요.
6. 적당한 크기로 둥굴게 만들어 주세요.
7. 밀가루를 묻힌 뒤 가루를 털어주세요.
8. 계란에 치자열매 알맹이를 디져서 넣고 잘 섞어주세요.
9. 동그랑땡에 계란물을 입혀주세요.
10. 팬에 식용유를 붓고 중약불에서 서서히 지져주세요.
11. 앞 뒤 옆면을 노릇하게 익혀주세요.
12. 키친타올 위에 올려 여분의 기름을 제거해주세요.
[English Recipe]
While small anchovies have a snack-like appeal, using larger anchovies makes a great side dish and allows you to experience a deeper flavor of the anchovy. Today, we're making a Spicy Gochujang Anchovy Stir-fry with large anchovies.
Ingredient
Minced pork 400g, 1/2 onion, 1/3 carrot, 2 shiitake mushrooms, 2 eggs, 2 Tbs minced green onions, 2 Tbs minced garlic, 2 Tbs cooking wine, 1/2 Tbs shrimp paste, 1/3 Tbs sugar, 3/4 Tbs fine salt, sesame oil, cooking oil, a pinch of pepper, a few goji berries, 1/2 Tbs ginger juice, flour.
Making
1. Finely slice the carrot, onion, and shiitake mushrooms.
2. Wipe the shiitake mushrooms with a damp kitchen towel.
3. In a bowl, combine minced pork, onion, carrot, shiitake mushrooms, cooking wine, minced green onions, minced garlic, ginger juice, shrimp paste, fine salt, pepper, sugar, and sesame oil. Mix well.
4. Mix until the mixture has a sticky consistency.
5. Season to taste.
6. Shape the mixture into round patties.
7. Dredge each patty in flour, shaking off the excess.
8. Remove the seeds from the goji berries and mix them into the eggs.
9. Coat each patty with the egg mixture.
10. Pour cooking oil into a pan and fry the patties over medium-low heat.
11. Cook each side until golden brown.
12. Place the cooked patties on a kitchen towel to remove excess oil.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
곤드레 나물밥 [Brown Rice with Seasoned Thistle (Gondre)] 만드는 법 (1) | 2023.11.02 |
---|---|
북어 계란국 (Dried Pollock Egg Soup) 만드는 법 (1) | 2023.10.26 |
고추장 멸치 볶음(Spicy Gochujang Anchovy Stir-fry) 만드는 법 (0) | 2023.09.18 |
연어포케(Salmon Don) 만드는 법 (0) | 2023.09.11 |
낙지젓 메밀국수 (Buckwheat Noodles with Octopus Sauce) (0) | 2023.09.04 |