티스토리 뷰
계란장 (Egg Jangjorim)
가장 무서운 밥도둑 중 하나인 계란장입니다. 노른자가 터지며, 간장양념과 함께 밥에 스며들어 비비면 밥 두공기는 금새 사라지는 것 같아요. 입맛 없을때 드시면 정말 맛있답니다.
재료
계란 8개, 천일염 1Tbs, 식초 3Tbs, 진간장 3/4컵, 물 1&1/4컵, 올리고당 3Tbs, 맛술 3Tbs, 설탕 1/2Tbs, 다진마늘 2Tbs, 다진양파 1/4쪽, 다진파 반개, 청양고추 1개, 홍청양고추 1개, 다시마, 깨소금, 참기름
만들기
1. 계란은 1시간 정도 실온에서 냉기를 제거해주세요.
2. 계란이 잠길 정도의 물에 소금과 식초를 넣어주세요.
3. 처음부터 노른자가 중앙부위에 위치하도록 저어주세요.
4. 깨지지 않게 살살 저어 주세요.
5. 가장자리가 끓기 시작 4분까지 저어가며 삶아주세요.
6.계란을 건져 바로 찬물에서 식혀주세요.
7. 물과 진간장 다시마, 맛술, 올리고당, 설탕을 넣고 2분간 쎈불에서 끓여주세요.
8. 식혀주세요.
9. 계란을 수저로 금이가게 두두린 후 물에 잠시 담가 두시면 껍질이 잘 벗겨져요.
10. 계란과, 다진마늘, 다진파, 다진양파, 청양고추, 깨소금을 넣고 냉장보관해주세요.
11. 6시간 숙성후 간이 배이면 드실수있어요
[English Recipe]
It is egg paste, one of the scariest rice thieves. The yolk bursts, and if you soak it in the rice with soy sauce and mix it, the two bowls of rice seem to disappear quickly. It's really good if you eat it when you don't have an appetite.
Ingredient
8 eggs, 1 Tbs of sea salt, 3 Tbs of vinegar, 3/4 cups of soy sauce, 1&1/4 cups of water, 3 Tbs of oligosaccharide, 3Tb of Cooking wine, Half Tbs of sugar, 2 Tbs of minced garlic, 1/4 of onion, green Onion, 1 Green Cheongyang pepper, 1 red chili pepper, kelp, Sesame, Sesame Oil
Recipe
1. Remove cold air from eggs at room temperature for about 1 hour.
2. Add salt and vinegar in water enough to soak the eggs.
3. Stir the yolk from the beginning so that it is located in the center.
4. Stir gently so that it doesn't break.
5. Stir and boil until 4 minutes after the edge starts to boil.
6. Take out the eggs and cool them in cold water right away.
7. Add water, thick soy sauce kelp, cooking wine, oligosaccharide, and sugar and boil over strong heat for 2 minutes.
8. Cool it down.
9. Crack the eggs with a spoon and soak them in water for a while to peel off easily.
10. Add eggs, minced garlic, minced green onions, minced onions, Cheongyang peppers, and sesame salt and refrigerate them.
11. You can eat it if the seasoning is full after ripening it for 6 hours.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
진미채볶음(Stir-fried Dried Squid) 만드는 법 (0) | 2022.02.11 |
---|---|
떡잡채 (Sweet Pumpkin Jeolpyeon) 만드는 법 (0) | 2022.02.03 |
스테이크 덮밥 (Steak Don) 만드는 법 (0) | 2022.01.10 |
매운 소고기 무국 (Spicy White Radish Soup with Beef) 끓이는 법 (0) | 2022.01.04 |
맛도 영양도 살리는 사골국(bone broth) 끓이기 (0) | 2021.12.14 |