티스토리 뷰
매운 소고기 무국 (Spicy White Radish Soup with Beef)
시원하고 개운한 맛의 소고기 무국입니다. 고춧가루를 넣어 맵고 칼칼하게 끓여보았어요.
재료
무 350g, 소고기 350g, 물 1.5L, 콩나물 50g, 버섯 70g, 소금 12Tbs, 멸치액젓 1Tbs, 고춧가루 3Tbs, 참기름, 다시마, 편마늘 3개, 맛간장 1Tbs, 파 반개
만들기
1. 소고기를 물에 넣었다 건져 핏물을 빼주세요.
2. 무를 먹기 좋은 크기로 썰어주세요.
3. 참기름과 소고기, 편 마늘, 맛간장, 고춧가루를 넣고 중 약불에서 살짝 볶아주세요.
4. 무를 넣고 볶아주세요.
5. 물과 다시마를 넣고 쎈불에서 끓기 시작하면 중불로 줄여 10분간 끓여주세요.
6. 다시마를 건져주세요.
7. 버섯과 콩나물울 넣고 쎈불에서 2분간 끓여주세요.
8. 파와 멸치액젓을 넣고 한소끔 끓인 후 소금으로 간을 해주세요.
[English Recipe]
It is beef radish soup with a spicy and refreshing taste. I boiled it with red pepper powder.
Ingredient
350g of radish, 350g of beef, 1.5L of water, 50g of bean sprouts, 70g of mushrooms, 1/2Tbs of salt, 1Tbs of Myeolchi Aekjeot, 3Tbs of red pepper powder, 3Tbs of sesame oil, kelp, 3 pieces of Sliced garlic, 1Tbs of soy sauce, Half of green onion.
Recipe
1. Put the beef in water and drain the blood.
2. Cut radish into bite-size pieces.
3. Add sesame oil, beef, sliced garlic, soy sauce, and red pepper powder and stir-fry slightly over medium low heat.
4. Add radish and stir-fry it.
5. Add water and kelp, and when it starts to boil over high heat, lower it to medium heat and boil for 10 minutes.
6. Take out the kelp.
7. Add mushrooms and bean sprouts and boil them over high heat for 2 minutes.
8. Add green onions and salted anchovy sauce, boil it for a while, and season with salt.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
밥도둑 계란장 (Egg Jangjorim) 만드는 법 (0) | 2022.01.18 |
---|---|
스테이크 덮밥 (Steak Don) 만드는 법 (0) | 2022.01.10 |
맛도 영양도 살리는 사골국(bone broth) 끓이기 (0) | 2021.12.14 |
어리굴젓(salted oysters with hot pepper) 만들기 (0) | 2021.12.01 |
홍삼가루(Red ginseng powder) 말리는 법 (0) | 2021.11.16 |