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깍두기



우리나라 많은 이들의 소울푸드 설렁탕의 친구, 갈비탕의 단짝, 삼계탕과도 절친인 요리입니다. 깍두기죠. 여름에는 아무래도 시원하고 아삭아삭한 깍두기의 맛이 매력적인거 같아요. 오늘은 요구르트를 이용해서 유산균도 풍부하고 실패도 없이 간단히 깍두기 만드는 법을 소개해드리겠습니다.



재료 




제주무 1개 , 플레인 요구르트 1개, 요구르트 1병(65ml), 고춧가루 6Ts, 쪽파 한줌, 다진마늘 3Ts, 

새우젓 3Ts, 설탕 1/2Ts,  꽃소금  1/2Ts,


절이기 : 설탕 1큰술, 소금  1큰술




재료 

 


1. 제주 무를 1.5 × 1.5cm 크기로 자른 뒤 설탕 1큰술, 소금 1큰술을 넣고 50분간 절여주세요.



 

2. 절이는동안 한번 뒤적여 줍니다.




3. 절여진 무를 체에 받쳐 물기를 빼줍니다.




4. 물기를 뺀 무에  플레인 요구르트, 요구르트, 고춧가루, 쪽파 한줌, 다진마늘, 새우젓, 설탕 1/2Ts,  꽃소금 1/2Ts을 넣고 버무려 주세요.




5. 용기에 공기가 들어가지 않도록 꾹꾹 눌러가며 담아줍니다.

 



6. 실온에서 하루 동안 방치한 후 냉장고에 넣어줍니다.



[English Recipe]



Many people in Korea are also familiar with this food. It is also  seolleongtang's best friend, and Samgyetang. Let's toss up. In summer, the cool and crispy taste of kkakdugi seems to be attractive. Today, we will introduce you how to use yogurt to make kkakdugi with a lot of lactobacillus and without fail.



Ingredient


1 of Jeju Island radish , 1 plain yogurt , 65ml of Yakult, 6Ts of red pepper powder, a handful of chives, 3Ts pf grined garlic


3Ts of pickled shirimp, 1/2Ts of sugar, 1/2Ts of Kosher salt



salt down : 1Ts of sugar, 1Ts of salt



 Recipe



1. Cut the Jeju Island radish into 1.5 × 1.5 cm pieces, add sugar 1 Tsu, salt 1 Tsu and marinate for 50 minutes.




2. Stir it once during the temple.


 


3. Sift the pickled radish to remove the moisture.




4. Add plain yogurt, yogurt, red pepper powder, chives, chopped garlic, salted shrimp, 1/2Ts sugar, and 1/2Ts of kosher salt.




5. Put it under pressure to prevent air entering the container.


  


6. Let stand at room temperature for 1 day and refrigerate.


 


 


 


 

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