티스토리 뷰
열무국수
지난번에 만든 열무김치로 열무국수를 만들어 보았어요. 간단하고 쉬운데 시원하고 맛있어서, 더워지는 날씨에 먹기는 제격이네요. 시원한 열무국수 레시피입니다.
재료(3인분)
열무 김치국물 3컵, 열무김치, 멸치 12마리, 소면 3인분, 물 5컵, 가스오브시 10g, 마늘 3쪽
설탕 1.5Ts, 식초 3Ts, 소금 1/2Ts
( 열무김치의 숙성상태에 따라 다를 수 있습니다.)
만들기
1. 멸치를 기름기 없는 후라이팬에 살짝 볶아 비린내를 제거해 주세요
2. 물 5컵에 멸치와 편마늘을 넣고 끓기 시작하면 중불로 줄이고 15분간 끓인 후 80°정도로 식혀줍니다.
3. 80°정도로 식은 육수에 가스오브시를 넣고 5분간 우려낸 후 체에 걸러 주세요.
4. 체에 거른 육수가 식으면 열무김치국물과 설탕, 소금, 식초를 넣고 잘 섞어줍니다.
5. 육수를 냉장고에 넣고 차게 만들어줍니다.
6. 냄비에 물을 붓고 약간의 소금을 넣고 물이 끓기시작하면 소면을 넣어줍니다.
7. 소면이 끓어 넘치려하면 반컵 정도의 물을 부어주는 과정을 3번에 걸쳐 해 줍니다.
8. 흐르는 물에 소면을 살짝 비비듯이 씻어 전분 성분을 제거한 후 체에 바쳐 물기를 빼줍니다.
9. 그릇에 소면과 열무김치, 달걀을 얹고 차게 식힌 육수를 부어주세요.
[English Recipe]
Noodles with Young Summer Radish Kimchi
I tried making cool radish noodles with the Kimchi I made last time. Simple and easy, but cool and delicious, so it's perfect for hot weather. This is a cool recipe for Noodles with Young Summer Radish Kimchi
Ingredient
3cup of young radish kimchi liquid, young radish kimchi,12 anchovies, noodle for 3 people, 5cup of water, 10g of kastuobushi, 3 Garlic
1.5Ts of sugar, 3Ts of vinegar, ½Ts of salt
(It may vary depending on the The degree of ripening of kimchi.)
Recipe
1.Stir-fry anchovies in ungreased pan to remove fishy smell
2. Put anchovy and garlic in 5 cups of water and when it starts to boil, reduce it to medium heat, simmer it for 15 minutes, and cool it down to about 80 °.
3. Place the kastuobushi in an 80°C cold broth, macerate for 5 minutes, and sieve it out.
4. When the stock is cooled down, add the kimchi stock, sugar, salt, and vinegar, and mix well.
5. Put the stock in the refrigerator and cool it.
6. Pour water into a pot, add some salt, and when the water starts to boil, add thin noodles.
7. When thin noodles are about to boil over, add about half a cup of water to it three times.
8. Wash thin noodles lightly under running water to remove the starch, and then put it on a sieve to drain the water out.
9. Place thin noodles, young radish kimchi, and egg in a bowl and pour cold cold broth.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
찰떡궁합, 반숙 두부조림[ Braised Tofu ] 만들기 (0) | 2018.05.15 |
---|---|
베트남요리, 분짜[Bun-cha] 만들기 (0) | 2018.05.09 |
[밑반찬] 매운 멸치 마늘쫑 볶음 만들기 (0) | 2018.04.25 |
소고기 미역국 끓이기 (0) | 2018.04.18 |
시원한 열무물김치 맛있게 담는법( young radish Watery kimchi ) (0) | 2018.04.11 |