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열무물김치



얼마전에 반팔만 입어도 춥지 않은 날씨가 되었길래, 물김치를 담궈두었는데 날이 갑자기 많이 추워졌네요.

그래도 곧 다시 더워진다고 하니, 그때 되면 다들 시원한 음식이 생각나지 않으실까 해서, 만들어보았습니다.

열무물김치는 담궈두면 국수에도 곁들여 먹을 수 있고 효용성이 많은 음식이에요. 배를 넣어 설탕을 넣지 않고 열무물김치의 깔끔한 맛을 살려보았어요.



재료



열무 1단, 건고추 6개, 마늘 10쪽, 배 1개, 생강 약간, 황태포 30g, 양파 1개, 홍고추 3개, 청고추 3개 

물 1L, 천일염 1/2컵, 물 2.5L, 꽃소금 6Ts, 현미가루 3Ts, 쪽파 한줌



만들기



1. 열무의 이물질과 누런잎을 제거하고 4~5cm 길이로 잘라 깨끗하게 씻어 준비합니다.



2. 물 1L에 천일염 1/2C을 넣고 소금을 녹인후 열무에 켜켜이 뿌려줍니다.



3. 열무는 고르게 절여지도록 20분 간격으로 뒤집어 주세요. 



4. 1시간동안 절인 열무의 소금물을 따라버리고 한번 씻은 후 체에 받쳐 물기를 빼줍니다.

 


5. 열무를 절이는 동안 물 5컵에 황태 30g을 넣고 끓기 시작하면 불을 중약불로 줄인후 25분간 끓여줍니다 .



6. 건고추를 잘라 물에 20분간 불려줍니다

 


7. 황태를 건져내고 물 4Ts와 현미가루 3Ts를 섞은물을 붓고 풀을 쑤어 식혀주세요.



8. 배와 마늘, 생강, 건고추를 믹서에 갈아  면보에 넣은 후  2.5L의 물에 배 마늘등의 맛이 우러나오도록 잠 시 담근후 꼭 짜줍니다.

 


9. 양파는 채를 썰고 , 홍고추, 청고추, 쪽파는 적당한 크기로 잘라줍니다.   



10. 물기를 뺀 열무, 홍고추, 청고추, 쪽파를 넣고 섞어줍니다.  풋내가 나지 않도록 살살 섞어주세요.  

 


11. 준비한 김치국물에 황태풀, 꽃소금  6Ts를 넣고 잘섞은후 열무에 부어줍니다. (기호에 따라 소금을 가 감해주세요. 설탕도 기호에 맞게 첨가합니다.)



12. 상온에서 1일두었다가 냉장시켜 익힌후 드시면 시원한 열무김치를 드실 수 있습니다.

 

[English Recipe]


Since it became not cold even when I wore short clothes a few days ago, it became cold all of a sudden.
But since it is said to heat up again soon, we have made it so that nobody will remember the cool food.
Yeolmu Munsan Kimchi is a very useful food that can be served with noodles if it is soaked in water. I tried to enjoy the clean taste of hot water kimchi without adding sugar by adding pears.



 Ingredient



1 bundle of a young radish, 6 dried red pepper, 10 Garlic, 1 Pear, Ginger,  30g of Dried Pollack, 1  Onion , 3 Red pepper, 3 Green pepper, 1L of water, 1/2 Cup of bay salt, 2.5L of water, 6Ts of Kosher  salt, 3Ts of Brown rice flour, chives



Recipe



1. Remove the foreign substances from the young radish and the yellow leaf, cut them into 4cm long  pieces, and wash them thoroughly.



2. Dissolve 1/2 cup of bay salt in 1 liter of water, dissolve salt, and sprinkle each layer on the  young radish.

 


3. Flip young radish every 20 minutes to be well pickled


 

4. Drain on sieve after draining the salt water from pickled young radish.



5. Put 30g of dried pollack in 5 cups of water. When it starts to boil, reduce the heat to medium  heat and simmer for 25 minutes.



6. Cut dried chili and macerate it in water for 20 minutes.


 

7. Remove the dried pollack. Pour over 4 tablespoons water and 3 tablespoons brown rice powder to  make starch paste. please use them after cool down.



8. After grinding the pear, garlic, ginger, and dried chili into a mixer, immerse them in 2.5L of water and soak them in water to give the flavor of pear garlic and so on.



9. Cut the onion into small pieces, then chop the red peppers, green peppers, and chives into  proper sizes.



10. Add the drained young radish, red pepper, green chili, and chives and mix. Mix gently to prevent  green-smelling.

 

11. Mix the 6Ts of Dried pollack broth and Kosher salt in the prepared kimchi soup and pour it into the  young radish. (Adjust the salt according to your preference. Add sugar to taste.)

 


11.Put it at room temperature for one day an d cook it in the refrigerator, you can enjoy the  cool young radish kimchi.



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