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누룽지 백숙(nurungji baeksuk)
찹쌀로 누룽지를 만들어 넣은 누룽지 백숙입니다. 맛이 훨씬 더 진하고, 찹쌀이 부드러워 먹기 좋아요.
재료
닭 850g, 물 1.5l, 물 700mL, 인삼 1개, 엄나무 2개, 마늘 한줌, 대추 5개, 찹쌀누룽지, 당귀 약간
만들기
1. 엄나무의 가시부분을 떼어내어 씻어주세요.
2. 1.5l의 물에 엄나무와 당귀를 넣고 강한불에서 30분간 끓여주세요
3. 닭의 꽁지부분과 기름기를 떼어 내고 닭 속을 손으로 비벼가며 엉킨 핏덩이들을 제거해주세요.
4. 닭을 넣고 추가로 물을 700ml 더 부어주세요.
5. 인삼과 대추, 마늘을 넣어주세요.
6. 강한 불에서 20분간 끓여주세요.
7. 중약불에서 15분간 끓여주세요.
8. 물이 많이 졸아 줄어들었으면 물을 추가해주세요.
9. 젓가락으로 찔러보아 쑥 들어가면 잘 삶아진것이예요.
10. 엄나무를 건져주세요.
11. 누룽지를 넣고 기호에 맞게 누룽지를 끓여주세요.
[English Recipe]
It's nurungji baeksook made of glutinous rice and made of nurungji. The taste is much thicker and the glutinous rice is softer, making it easier to eat.
Ingredient
850g of chiken, 1.5L of water, 700mL of water, 1 ginseng, 2 kalopanaxes, a fist of garlic, 5 Jujubes, nurungji, Dong quai
Recipe
1. Remove the thorns from the kalopanaxes tree and wash them.
2. Add the kalopanaxes and Dong quai to 1.5l of water and simmer over high heat for 30 minutes.
3. Remove the fangs and grease from the chicken and remove the tangled blood by rubbing it with your hands.
4. Add chicken and add 700ml of water.
5. Add ginseng, jujube, and garlic.
6. Bring to a boil over high heat for 20 minutes.
7. Bring to a boil over medium low heat for 15 minutes.
8. If the water has boiled down a lot, add water.
9. If you poke it with chopsticks, it's well-boiled.
10. Please take the kalopanaxes out.
11. Add nurungji and boil it according to your taste.
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