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매실식초(Maesil Vinegar)
매실은 초여름의 보약이라고도 불린다는데요, 갑작스런 체기나 심한 설사등에 좋다고 하는 매실식초를 담가 보았습니다. 시간은 좀 걸리지만, 레시피 자체는 쉬워 모두 만드실 수 있을 거에요.
재료
매실 2.5Kg, 현미식초 1.8ml, 설탕 75g, 막걸리 360ml, 식초 1/3컵 , 베이킹소다 2Tbs
만들기
1. 매실을 한번 씻은 후 식초와 베이킹소다를 넣고 10분간 담가주세요.
2. 깨끗하게 씻은 후 물기를 말려주세요.
3. 이쑤시개를 사용하여 꼭지를 제거해주세요.
4. 열탕으로 소독된 용기에 매실을 넣어주세요.
5. 설탕과 식초를 넣고 한지등으로 입구를 덮은 후 뚜껑을 1주일간 살짝 덮어주세요.
6. 100일 후 매실과 식초를 분리해주세요.
7. 매실식초에 막걸리를 부어주세요.
8. 한지로 밀봉 후 두껑을 덮고 2 ~3개월이상 발효시켜주세요.
[English Recipe]
Maesil are also called early-summer supplements, and we put Maesil vinegar that is said to be good for sudden sores and severe diarrhea. It takes some time, but the recipe itself is easy, so you can make it all.
Ingredient
2.5Kg of Maesil(Korean Plum), 1.7ml of unpolished rice vinegar, 75g of sugar, 360ml of makgeolli, 1/3 Cup of vinegar, 2Tbs of Baking soda
Recipe
1. Wash green Maesil once and soak them in vinegar and baking soda for 10 minutes.
2. Wash thoroughly and dry.
3. Use a toothpick to remove the top.
4. Place plums in a hot bath sterilized container.
5. Add sugar and vinegar, cover the entrance with a hanji, and cover lightly with a lid for a week.
6. After 100 days, separate the plum and vinegar.
7. Pour makgeolli over plum vinegar.
8. Seal with hanji and cover with lid and ferment for 2 to 3 months.
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