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방풍나물 장아찌[Pastinaca sativa Jangajji]
방풍나물이 건강에 좋다고들 하시기에, 장아찌로 한번 만들어 보았습니다. 향긋하고 삼삼한 간장이 배여들어, 밥과 함께 나눠먹기 좋은 방풍나물 장아찌 레시피를 한번 올려볼게요.
재료
방풍나물 300g, 물 2 1/2컵, 간장 1 1/2컵, 멸치액젓 1Tbs, 양파 1개, 건고추 2개, 건표고버섯 3개, 마늘 1/4컵, 다시마, 파 1/2개, 매실청 2Tbs, 식초 2Tbs, 설탕 1/4컵
만들기
1. 방풍나물의 줄기를 1cm길이를 남기고 다듬어주세요.
2. 흐르는 물에 씻어 물기를 털어주세요.
3. 물, 간장, 건고추, 건표고버섯, 양파, 편썬마늘, 멸치액젓, 다시마, 파를 넣고 끓여주세요.
4. 끓기 시작하면 불을 줄이고 10분간 약불에서 끓여주세요.
5. 다시마를 꺼내고 10분간 더 끓여주세요.
6. 재료를 건지고 설탕을 넣어주세요.
7. 한김 식힌 후 방풍나물 위에 부어주세요.
8. 완전히 식으면 뚜껑을 덮고 실온에서 3일간 숙성시켜주세요.
9. 간장물을 따라서 1분정도 중불에서 끓여주세요.
10. 간장물이 식으면 매실청과 식초를 넣고 섞어주세요.
11. 간장물을 방풍나물에 부은 후 냉장 보관해주세요
[English Recipe]
Since I heard that Pastinaca sativa vegetables are good for your health, I made them. I'm going to put up a dish of Pastinaca sativa that's good to share with rice because of soy sauce.
Ingredient
300g of Pastinaca sativa, 2 & Half cup of water, 1 & Half Cup of Soy sauce, 1Tbs of Anchovy fish sauce, 1 onion, 2 of dried pepper, 3 Dried Pyogo Mushrooms, Quater cup of garlic, Kelp, Half of spring onion, 2Tbs of Plum syrup, , Quter cup of sugar
Recipe
1. Trim the Pastinaca sativa stems 1cm long.
2. Wash it under running water and shake off the water.
3. Add water, soy sauce, dried red pepper, dried Pyogo Mushroom, onion, side sun garlic, salted anchovies, kelp, and green onion and bring to a boil.
4. When it starts to boil, reduce the heat and simmer for 10 minutes.
5. Remove kelp and simmer for another 10 minutes.
6. Remove the ingredients and add sugar.
7. Cool down and pour over the Pastinaca sativa.
8. When fully cooled, cover and age at room temperature for 3 days.
9. Bring to a boil over medium heat for about 1 minute along with soy sauce.
10. When soy sauce is cooled, add plum syrup and vinegar and mix
11. Pour soy sauce into the Pastinaca sativa and refrigerate them.
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