티스토리 뷰
딸기과편(Korean Strawberry Jello)
바야흐로 딸기철입니다. 사실 딸기철인지는 꽤 오래되었지요. 오늘은 과편을 만들어보았어요. 여름에는 과일이 쉽게 상하기때문에 정과보다는 과편으로 음식을 저장하기도 했다는데요. 한국식 전통 젤리, 딸기 과편을 한번 만들어보겠습니다.
재료
딸기 1Kg, 설탕 40g, 레몬즙 1 tsp, 소금 1/2 tsp, 녹두전분 30g, 딸기즙 4 1/2컵, 딸기즙 1컵, , 식초 2 Tbs , 꿀 1Tbs
만들기
1. 딸기가 잠길 만큼의 물을붓고 식초를 넣은 후 3분간 담가 주세요.
2. 흐르는 물에 딸기를 씻어주세요.
3. 딸기와 물 1/4컵을 믹서기에 넣고 곱게 갈아주세요.
4. 체에 걸러 주세요.
5. 딸기즙 1컵에 녹말 전분을 풀어주세요.
6. 남은 딸기즙 4 1/2컵에 레몬즙, 소금을 넣고 끓여주세요.
7. 딸기즙이 끓기 시작하면 중 약불로 줄여서 10분간 끓여주세요.
8. 설탕을 넣어주세요.
9. 전분을 푼 딸기즙을 넣어가며 저어주세요.
10.. 약불에서 20분간 저어가며 졸여주세요.
11. 투명해지고 저을 때 묵직한 느낌이 들면 불을 꺼주세요.
12. 꿀을 넣고 섞어주세요.
13. 한김 식힌 후 용기에 넣고 차가운 곳에서 5시간 정도 식혀주세요.
[English Recipe]
GwaPyeon is Korean jelly. It's a fruitcake made with muk-powder, which is sweet and fresh.
Fruit that can be juicy is usually used. But in Korea, it was not possible to eat it for a long time in Korea, so it was also used to make muk for storage.
Would you like to try making Korean traditional dessert?
Ingredient
1Kg of Strawberry, 40g of Sugar, 1tsp of lemon juice, Half tsp of salt, 30g of mung bean starch, 4 and Half cup of strawberry Juice, 1 cup of strawberry Juice, Quater cup of water, 2 Tbs of Vinegar, 1Tbs of honey
Recipe
1. Pour enough water to cover the strawberries, add vinegar, and soak for 3 minutes.
2. Wash strawberries under running water.
3. Place 1/4 cup strawberries and water in a blender and blend finely.
4. Sieve it, please.
5. Beat starch in 1 cup strawberry juice.
6. Bring remaining 4 1/2 cups strawberry juice to a boil with lemon juice and salt.
7. When the strawberry juice starts to boil, reduce to medium low heat and simmer for 10 minutes.
8. Add sugar, please.
9. Slowly add and stir the starch strawberry juice.
10. Stir over low heat for 20 minutes and simmer.
11. Turn off the light if it feels clear and heavy when stirring.
12. Add honey and mix.
13. Allow to cool and place in a container for 5 hours in a cold place.
'김상궁의 다과상 레시피' 카테고리의 다른 글
하루가 지나도 쫀득쫀득, 식감이 살아있는 쑥개떡[Mogwart Tteok] 만들기 (0) | 2020.03.27 |
---|---|
왕꼬마김밥(Mini_Gimbap) | 새우튀김김밥 | 계란말이김밥 | 김치참치김밥 만들기 (0) | 2020.03.23 |
홈카페 기본메뉴 스콘(SCONE) 만들기 | 디저트 만들기 (0) | 2020.03.06 |
4색 무지개 떡(4 Color Rainbow Baekseolgi) 만들기 (0) | 2020.02.21 |
딸기속의 딸기? | 딸기딸기한 딸기찹쌀떡[Strawberry Rice Cake] 만들기 (1) | 2020.02.11 |