티스토리 뷰

 

딸기 찹쌀떡 만들기[Strawberry Rice Cake=Tteok]

 

천연재료를 사용하여 딸기찹쌀떡을 만들어보았습니다. 딸기 파우더로는 좀체 색이 잘 나지 않아서, 비트를 사용하여 색을 내보았어요. 귀엽고 아기자기한 찹쌀떡 만들기였습니다.

 

 

재료 

 

딸기 12개, 습식 찹쌀가루 2컵 반, 설탕 1Tbs, 비트 100g, 비트물 5Tbs, 백년초가루, 물 5Tbs. 식초 1Tbs, 초코렛 150g. 물  2Tbs

 

 

만들기

 

  

1. 찹쌀은 깨끗이 씻어, 물에 5시간 불려주세요. 


2. 방앗간에서 빻아줍니다.


3. 딸기는 식초를 넣은 물에 3분간 담근 후,  흐르는 물에 씻어줍니다.


4. 체에 받쳐 물기를 제거해줍니다.


5. 키친타올을 사용하여 물기 없이 닦아주세요.


6. 뜨거운 물에 초콜렛을 중탕하여 녹여줍니다.


7. 딸기에 초콜렛을 코팅해주세요.
  

8. 식힘망에 올려 여분의 초콜렛을 덜어냅니다.


9. 차가운 곳에서 굳혀주세요.

 
10. 강판을 사용하여 비트즙을 내주세요.


11. 5Tbs의 비트즙과 5숟갈의 물을 찹쌀가루에 넣어 반죽해주세요.


12. 2큰술의 물을 밥솥에 넣고 시트지, 유산지의 순서로 패닝해주세요.


13. 유산지 위에 설탕을 뿌린 후, 반죽을 넣어줍니다.


14. 25분간 만능찜 모드로 익혀주세요.


15. 랩으로 도마를 감싼 후, 참기름을 약간 발라주세요.


16. 반죽에 찰기가 돌 때까지 치대어줍니다.


17. 적당히 반죽을 떼어 딸기를 감싸줍니다.


18. 참깨로 장식을 한 후, 전분을 살짝 묻혀주세요.


19. 반죽에 넣는 물의 양은, 찹쌀가루의 수분량에 따라 달라질 수 있습니다.


 

 

 

  [English Recipe]

 

We made strawberry glutinous rice cake using natural ingredients. Strawberry powder doesn't color well, so I used a beat to color it. It was a cute and cute rice cake.

 

 

 Ingredient

 

12 Strawberries, 2 and Half Cup of wet glutinous rice flour, 1Tbs of Sugar, 100g of beet, 5Tbs of Beet juice, cactus Powder, 5Tbs of water, 1Tbs of Vinegar, 150g of chocolate, 2Tbs of water

 

 

  Recipe

 

 


1. Wash glutinous rice and soak it in water for more than 5 hours


2. grind it in a mill.
 

3. Soak strawberries in water with vinegar for 3 minutes and wash in running water.


4. Put it on a sieve and drain it. 

 
5. Use a kitchen towel to dry thoroughly. 
  

6. Warm up in a double boiler the chocolate with warm water


7. Dip strawberries and cover with chocolate.
  

8. Put it on a net and remove any extra chocolate. 


9. Harden in a cool place.
  

10. Using a steel plate, grind the beet finely.


11. Mix 5 Tbs of beet water and 5 Tbs of water in glutinous rice flour.


12. Pour 2 Tbs of water into the rice cooker and cover with sheet and parchment paper. 


13. Sprinkle sugar on parchment paper and pour Dough.
  

14. Cook for 25 minutes on universal steamed mode.
  

15. Place plastic wrap on top of cutting board and apply a little bit of sesame oil.
  

16. Beat in glutinous rice cake batter until smooth.
 

17. Cover strawberries in appropriate size. 


18. Cover with sesame seeds and some starch.


19. The amount of water that you put into the dough may vary depending on the amount of water in the glutinous rice powder.

 

공지사항
최근에 올라온 글
최근에 달린 댓글
Total
Today
Yesterday
«   2024/05   »
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
글 보관함