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도라지 조청[Sweet Ballon Flower Roots syrup]

 

환절기나 겨울철 독감이나 감기에 자주 걸려 고생하신다면, 만들어 드시는게 좋은 도라지조청입니다. 너무 달지도, 그리고 적당히 무게감 있는 조청의 단맛과 도라지의 쌉쌀한 맛이 고급스러운데다 기관지나 폐렴등의 증상에도 좋다고 하니 만들어 물에 타서 드셔보시면 좋을 것 같아요!

 

 

재료 

 

도라지 400g, 쌀 500g, 배 2개, 생강 70g, 엿기름 700g, 물 3L,  물 800ml, 밥물 1 3/4컵

 

 

 

 

만들기



1. 멥쌀을 씻어  30분간 불린 후 체에 받쳐주세요.
  

2. 도라지와 생강의 껍질을 벗긴후 적당한 크기로 잘라주세요.


3. 배를 씻어  4등분 한 후 속을 도려내주세요.
  

4. 도라지, 생강, 배, 물을 붓고 끓기 시작하면 뚜껑을 닫고 1시간동안 쎈불에서 끓여주세요.
  

5. 따뜻한 온도로 식혀주세요.


6. 밥물을 붓고 전기밥솥에 백미 취사버튼을 눌러 주세요.


7. 취사가 끝나면 엿기름을 붓고 섞어주세요.

 


8. 따뜻하게 식은 도라지 삶은 물과 추가로 물 800ml를 더 붓고 두 세번 뒤적여주세요.


9. 보온에서 6시간동안 삭혀주세요.


10. 한김 식힌 밥과 물을 베보자기에 담아 주물러주며 삭힌 물을 빼주세요.


11. 쌘불에서 가끔씩 저어가며 끓여주세요.

 


12. 위에 뜬 거품을 걷어내 주세요.


13. 삭힌 물이 반으로 줄어들면 계속 밑이 눌지 않도록 저어주세요. 


14. 저을 때 묵직한 느낌이 나고 걸죽해지면 조청을 주걱으로 떠서 주루룩 흐르다 똑똑 떨어지다 멈추면 불을 꺼주세요.


15.  도라지 조청을 식힌 후 열탕한 병에 담아 냉장 보관해주세요. 

 

 

 

  [English Recipe]

 

 

If you often suffer from flu or cold during the change of seasons or winter, you should make it. It's not too sweet, and it's moderately heavy, and the cold taste of balloon flower roots is luxurious and good for symptoms such as bronchial tubes and pneumonia, so make it and try it in water!

 

 

 Ingredient

 

 

400g of balloon flower root, 500g of rice, 3 of Korean pear, 70g of ginger, 700g of barley malt, 3L of water, 800ml of water, water for rice 1 and 3/4cup

 

 

 

  Recipe

 


1. Wash rice and soak for 30 minutes before sifting.


2. Peel the balloon flower roots and ginger and cut into appropriate sizes.


3. Wash the pear, cut it into 4 pieces, and remove the seeds.


4. Pour balloon flower roots, ginger, pear, water and when it starts to boil, cover and simmer over high heat for 1 hour.


5. Allow to cool to a low heat level.


6. Pour the rice water and press the cooker button.


7. When the dish is cooked, pour in the malt and mix.


8. Add 800ml of extra water to warm-cold balloon flower water and soak 2 or 3 times.


9. Store in warm mode for 6 hours.


10. Put cooled rice and water in a cotton cloth and rub it out.


11. Bring to a boil stirring occasionally over heat.


12. Please remove the bubbles from the top.


13. If the liquid water shrinks in half, stir to prevent the bottom from sticking.


14. If you feel heavy when you stir, and it gets thick, shake out the clams with a spatula. If it drops, turn off the Heat.


15.  Cool down balloon flower roots syrup and refrigerate in a hot pot.

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