티스토리 뷰
순두부찌개 [Sundubu Stew]
직장인의 친구, 영원한 점심메이트인 순두부찌개입니다. 칼칼하고 시원한 국물과 순두부를 떠 따스한 밥에 비벼 한 숟갈 뜨면 그만큼 든든하고 따뜻한 음식이 없는 것 같아요.
오늘은 모시조개를 넣고 시원하게 끓이는 순두부찌개 레시피를 준비해보았습니다.
재료
순두부 1봉, 바지락 200g, 양파 1/2개, 느타리버섯 약간, 고춧가루 3Tbs, 다진마늘 2Tbs, 참치액젓 1Tbs, 참기름, 식용유, 청,홍고추 각 1개, 쌀뜨물 1 1/2컵,
맛간장 (국간장) 1Tbs, 계란노른자 1개
만들기
1. 바지락이 잠길 만큼의 물을 붓고 소금 1Tbs을 풀어줍니다.
2. 바지락을 넣고 검은 봉지를 덮고 1시간동안 해감해주세요.
3. 해감된 바지락을 비벼가며 맑은 물이 나오도록 씻어주세요.
4. 양파를 적당한 크기로 썰어줍니다.
5. 뚝배기에 식용유와 참기름, 다진마늘, 양파, 파, 고춧가루를 넣고 중약불에서 볶아줍니다.
6. 맛간장, 참치액젓, 쌀뜨물을 붓고 끓여주세요.
7. 끓기 시작하면 바지락과 순두부를 넣고 쎈불에서 2~3분간 끓여줍니다.
8. 느타리버섯, 청고추, 홍고추, 대파를 넣고 한소금 끓여주세요.
9. 계란노른자를 올려줍니다.
10. 기호에 맞게 소금이나 액젓, 맛간장(국간장)으로 간을 해주세요.
[English Recipe]
Koreans usually take lunch out for a simple meal. At this time, the most popular stew with soybean paste stew and kimchi stew is probably this Soondubujigae.
This dish is usually made by boiling the soup with pork or shellfish, but today I made it using shellfish. In the cold winter of Korea, Sundubujigae is made to keep office workers warm.
Ingredient
1 Soft Dubu(Sundubu), 200g of Manila clam, Half of onion, a little bit of oyster mushroom, 3Tbs of Red pepper powder, 2Tbs of Grind garlic, 1Tbs of Tuna fish sauce, Sesame oil, Cooking oil, Red pepper, Green Pepper, 1 and Half cup of used water from washing rice
1Tbs of Soy sauce for soup, 1 Egg yolks
Recipe
1. Pour enough water to cover the clams and loosen 1 Tbs of salt.
2. Add clams and cover with black bag and let stand for 1 hour.
3. Rub the sand-spattered clams and wash them for clear water.
4. Cut onions into appropriate sizes.
5. Stir-fry cooking oil, sesame oil, minced garlic, onions, green onions, green onions, and chili powder over medium-high heat.
6. Pour in soy sauce, tuna fish sauce, and rice water and bring to a boil.
7. When it starts to boil, add clams and Sundubu and simmer on high heat for 2-3 minutes.
8. Add oyster mushroom, red pepper, red pepper, and green onions and bring to a boil.
9. Put egg yolks on top.
10. Season with salt, salted fish sauce, and soy sauce to suit your taste.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
육전(YukJeon) | 육전부치기 | 맛있는 육전 부치는 법 (0) | 2020.01.21 |
---|---|
새우전(Shirimp Jeon) | 새우전 부치기 | 명절 전 (0) | 2020.01.14 |
알찜 | 알찜만들기 | 저녁메뉴 추천 (0) | 2020.01.01 |
굴떡국 | 신년요리 | 굴 비린내 제거 | 떡국끓이기 | 굴떡국만들기 (0) | 2019.12.27 |
제철 굴밥만들기 | 굴요리 | 저녁메뉴 | 점심메뉴 (0) | 2019.12.20 |