티스토리 뷰

굴떡국 [Oyster Tteokk soup]

 

굴의 비린내를 제거하고 깔끔하고 맛있게 먹는 굴 떡국입니다. 굴의 깊은 맛이 배어들어 맛있고 시원하게 먹을 수 있는 떡국이에요. 매년 즐기는 소고기 떡국이 아닌, 올해는 제철 굴로 만드는 굴 떡국을 만들어 드셔보시는건 어떨까요?

 

 

재료 

 

떡국 500g, 굴 300g, 양파 1/2개, 멸치 15마리, 물 9컵, 육수 5컵, 맛간장 (국간장)1/2Tbs, 참치액젓 1/2Tbs, 후추, 마늘4개, 소금 1Tbs, 파, 파 반개, 생강술 2Tbs, 다시마


만들기 

 


1. 멸치에서 내장을 빼고 기름기없는 후라이팬에 살짝 덖어주세요. 

 

2.물 9컵에 파반개,편썬마늘, 양파, 후추, 다시마를 넣고 끓여주세요.

 

3. 끓기 시작하면  중 약불로 줄이고  10분간 끓여줍니다.

 

4. 다시마를 꺼내주세요.

 

5. 15분간 중 약불에서 더 끓여준후 멸치팩과 야채를 꺼내줍니다.

 

6. 떡국을 찬물에 5분간 담군 후 체에 받쳐줍니다.

 

7. 소금을 탄물에 굴을 살살 흔들어 이물질을 제거하며 씻어줍니다.

 

8. 두번 반복한 후 체에 받쳐 물기를 제거해주세요.



9. 굴에 생강술을 넣고 5분간 재워줍니다.



10. 육수 5컵에 맛간장, 참치액젓을 넣고 끓기 시작하면 떡국을 넣어줍니다. 

 

11. 떡국이 끓어 떠오르면 굴을 넣어 2 ~3분간 끓여주세요.


12. 끓기 시작하여 2~3분 뒤 파 썬 것을 넣고 한소끔 끓어 오르면 불을 꺼줍니다.
  

13. 고명으로 지단과 김가루를 얹어주세요.

 

 

 

  [English Recipe]


Although most of you think that Korean New Year’s food, tteokguk, is made with beef broth, there are also oyster tteokguk that is boiled using seafood broth.
Enjoy the delicious taste of tteokguk with the taste of the sea.

 

 Ingredient

 

500g of bar rice cake, 300g of oyster, Half of onion, 15 anchovies, 9 Cup of Water, 5 Cups of Anchovy broth, Half Tbs of Soy sauce for soup, Half Tbs of tuna fish sauce, pepper, 4 Garlics, 1Tbs of salt, Spring onion, Half of spring onion, 2Tbs of ginger alchol, Kelp

 

  Recipe

 


1. Remove the entrails from anchovies and lightly spread in an ungreased pan.


2. Add green onion, slice garlic, onion, pepper, and kelp to 9 cups of water and bring to a boil.

 


3. When it starts to boil, reduce to low heat and simmer for 10 minutes.


4. Please take out the kelp.


5. Bring to a boil over low heat for 15 minutes and remove anchovy pack and vegetables.


6. Soak the rice cake soup in cold water for 5 minutes and then sieve it.


7. Remove foreign substances by gently shaking the oysters in the carbon and wash them.


8. Repeat it twice and sieve the water out.


9. Put ginger wine in oysters and marinate for 5 minutes.


10. Put the soy sauce and tuna fish sauce in 5 cups of stock and add the rice cake soup when it starts to boil.


11. When tteokguk comes to a boil, add oysters and simmer for 2 to 3 minutes.


12. Bring to a boil and add the minced 2 to 3 minutes later and turn off the heat when it boils up a bit.


13. Place zidane and dried seaweed on garnish.

공지사항
최근에 올라온 글
최근에 달린 댓글
Total
Today
Yesterday
«   2025/01   »
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
글 보관함