티스토리 뷰

김장김치(Gimjang Kimchi) 만들기

 

 

드디어 그런 시기가 왔네요. 김장을 담그는 시기입니다. 맛있기도 하고 수고스러운 시기죠. 배추를 절이는 것부터, 하나하나 저희집의 김장과정을 영상으로 설명해드릴게요 ^^

 

 

재료 

 

배추 3망 (9포기), 무 5개, 쪽파 1단, 갓 1단,  생새우 1Kg,  한우 250g, 청각 300g, 15포기배추비닐봉지 2장

절임물 : 물 15L, 간수뺀 천일염 10컵, 천일염

고춧가루 11컵, 멸치액젓 1컵, 새우젓 1 1/2컵, 매실청 1컵, 간수 뺀 천일염 반컵, 설탕 반컵,  맛간장 (집간장) 1Tbs

양파 2개, 배 1개, 마늘 2컵, 생강  3/4컵, 파 흰대 2개, 찹쌀가루 1 1/2컵

육수물 : 물 3.5L, 북어대가리 4개, 멸치 30마리, 다시마, 양파 1개, 고추씨 1/2컵, 표고버섯 5개,

 


만들기 

 


1. 물 15L, 간수뺀 천일염 10컵을 넣고 천일염을 녹여주세요.

 

2. 배추의 지저분한 겉잎을 떼어줍니다.



3. 배추를  반으로 가르고 중앙 머리부분에 잘 절어지도록 칼집을 내주세요.

  

4. 배추를 소금물에 담가 고르게 소금물을 묻힌 후 배추흰 부분 여러 군데에 약간의 소금을 뿌려줍니다.

 

5. 15포기용 비닐봉지에 넣고 약 한줌의 천일염을 배추 흰 윗부분에 펼쳐놔주세요. 

 

6. 이 과정을 반복해 2장의 비닐봉지에 공백이 여유있게 넣어줍니다.

 

7. 남은 소금물을 봉지벽 쪽으로 나누어 부어주세요.

 

8. 소금물이 새지 않도록 잘 묶어주세요.

 

9. 2시간마다 뒤집어줍니다.

 

10. 8시간 가량 절여주세요.

 

11. 흐르는 물에 4번 씻어 주세요.

 

12. 체에 받쳐 1시간 30분동안 물이 잘 빠지도록 자리를 바꾸어 가며 물을 빼주세요.

 

13. 배추의 물을 뺀 후 배추머리 부분을 정리해주세요. 

 

14. 배추가 절여지는 동안 밑국물을 만들어줍니다.

 

15. 물 3.5L, 북어대가리 4개을 넣고 쎈불에서 10분간 중불에서 20분간 끓여주세요.

 

16, 양파, 표고버섯, 파를넣고 중불에서 20분간  끓여주세요.

 

17. 내장을 뺀 멸치를 전자레인지에 30초간 돌려 비린내를 없앤 멸치와 고추씨를 넣고  10분간 중불에서 끓여줍니다. 

 

18. 멸치 넣고 10분이 지나면 다시마도 넣고 10분간 끓인 후 불을 끄고 한김 식혀주세요.

  

19. 재료를 건지고 찹쌀가루에  적당량의 밑국물을 넣고 먼저 개어준 후 육수물에 풀어 풀을 쑤어주세요. 

 

20. 채칼이나 칼을 이용하여 무를 채를 썰어줍니다.

 

21. 쪽파, 갓을 4cm정도의 길이로 잘라줍니다.

 

22. 청각이나 파를 송송 썰어줍니다.

 

23. 배, 양퍄 2개를 적당하게 썰어 마늘과 생강, 생새우가  잘 갈아지도록 밑국물 약간을 넣고 믹서기에 갈아주세요.

 


24. 너무 곱게 갈지 않습니다.

 

25. 한우를 잘게 썰어 맛간장 (국간장) 1Tbs를 넣고 중불에서 익혀주세요.

 

26. 채썬무에 고춧가루와 천일염 반컵과  모든 양념을  넣고 섞어주세요.

 

27. 기호에 맞게 간을 가감해 주세요.


 

28. 물기  빠진 배추 전체에 고추물을 바른 후 배추 흰부분에 속을 켜켜로 넣어줍니다.

 


29. 배추 겉잎을 이용하여 양념이 흐르지 않게 감싸줍니다.

 

30. 용기에 넣고 바로 드실것을 남기고 바로 김치냉장고에 넣어주세요. 

 

 

 

31. 배추와 무의 크기에 따라 양념양은 다를 수 있습니다. 

 

 

  [English Recipe]

 

How Is Kimchi Made? Many foreigners are  curious if Koreans always eat kimchi. The  correct answer is Yes. Not all Koreans do,  but most Koreans eat kimchi every meal for  side dishes. 

As such, the day to make one year's worth of  kimchi is a big thing for Korean families. My  family gets together and they do my job.  Today, I'll teach you how to make kimchi at a  Korean house.

 

 

 Ingredient

 


9 of napa cabbage, 5 of White radish, 1 Bundle of chives, 1 Bundle of leaf mustard, 1Kg of raw shrimp, 250g of Korean beef, 300g of Codiaceae, Gimjang sack 


Salted Water : 15L of water, 10 Cup of Bay salt, Bay salt 

11 cup of Red pepper powder, 1 Cup of fish sauce, 1 and Half cup of salted shrimp, 1 Cup of Plum syrup, Half cup of bay salt, Half cup of sugar, 1Tbs of Soy sauce for soup, 

2 of onions, 1 Pear, 2 Cup of Garlics, 3/4 cup of ginger, 2 white parts of Spring onion, 1 and Half cup of glutinous rice flour 

3.5L of water, 4 heads of dried pollack, 30 of anchovies, Kelp, 1 onion, Half cup of Red pepper Seeds, 5 Pyogo Mushrooms  

 

 

 

  Recipe

  
1. Add 15 litres of water and 10 cups of Bay  salt and dissolve it.


2. Remove the dirty outer leaves of the napa cabbage.


3. Cut the napa cabbages in half and make a cut in the middle.


4. Soak napa cabbages in salt water and cover them evenly with salt water and sprinkle some salt on several parts of napa cabbage white.


5. Place in a plastic Kimjang bag and spread about 1 fist of baysalts on top of napa cabbage white.


6. Repeat this process and place the space comfortably in two plastic bags.


7. Divide the remaining salt water into the wall of the bag.


8. Tie well so that salt water doesn't leak.


9. Turn it upside down every 2 hours.


10. Please salt down for about 8 hours.


11. Wash 4 times under running water.


12. Place on a sieve for 1 1/2 hours to drain water out.


13. Drain the napa cabbages and arrange the napa cabbage heads.


14. Make the base soup while the napa cabbage is pickled.


15. Add 3.5 liters of water and 4 heads of
dried pollack and simmer for simmer for 10 minutes over medium heat for 20 minutes.




16. Add the onions, mushrooms, green onions and simmer for 20 minutes over medium heat.


17. Microwave the gutless anchovies in the microwave for 30 seconds to remove the soap  and boil them with Red pepper seeds over medium heat for 10 minutes..


18. Add anchovies after 10 minutes and boil kelp for 10 minutes, then turn off the heat and chill out.


19. Remove the ingredients and put the right amount of base soup in the glutinous rice powder first, then squeeze the grass into the broth.



20. Chop the radish using a knife or a knife for chopping.



21. Cut the scallion, the leaf mustard, into 4cm long pieces.



22. Chop the Codiaceae and green onions.



23. slice the pear and 2 onions moderately and add a little bit of base water to blend well with the garlic, ginger, and raw shrimp, then grind in a blender.


24. It doesn't grind too well.


25. Slice the hanwoo into small pieces and add 1 Tbs of soy sauce for soup and cook over medium heat.



26. Combine the red pepper powder, 1/2 cup pine nuts, and all the spices in the sauce.



27. Add the seasonings to your taste.



28. Apply chili water to the entire dried napa cabbage and place the filling on the white side of the napa cabbage.



29. Use napa cabbage leaves to cover the seasoning without flowing.



30. Place in a container and place directly in the kimchi refrigerator.

 

 

31. The amount of seasoning may vary depending on the cabbage and the size of the radish.

공지사항
최근에 올라온 글
최근에 달린 댓글
Total
Today
Yesterday
«   2024/12   »
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
글 보관함