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도토리묵(Arcon Muk)

 

 

 

도토리로 만드는 요리중에 제일 맛있는 요리 아닐까요. 매콤하게 무친 묵무침과 도토리 묵 쑤는 법입니다. 직접 갈은 도토리 파우더로 건강에도 좋고 맛도 있는 도토리묵을 집에서 직접 만들어 보아요.

 

 

재료 

 

도토리가루 2컵,  물 12컵, 들기름 2Tbs, 천일염 1/2Tbs

묵 700g, 취청오이 1/2개, 당근 40g, 깻잎 7장, 상추 3장, 홍고추 1개, 청고추 1개

고춧가루 2Tbs, 진간장  2Tbs, 매실청  2Tbs, 설탕 3/4Tbs, 멸치액젓  1Tbs, 다진마늘  1Tbs, 다진파  1Tbs, 참기름, 들기름, 깨소금

 

  


만들기 


1. 도토리가루에 물 12컵을 부어 저어주세요.



2. 30분간 불려줍니다.
 

3. 쎈불에서 계속 한쪽 방향으로  저어주세요.



4. 쎈불에서 끓기 시작하여 된김이 나오면 불을 끄고 소금과 들기름을 넣어줍니다.



5. 강약불에서 꽈리가 생길 정도의 된김이 나오는 상태에서  6분간 저어줍니다.
 

6. 중불로 줄이고 바닥에  눌러 붙지 않도록 5분간  저어주세요.
 

7. 약불에서 2분간 저어준 후 불을 꺼주세요.
 

8. 용기에 담아 식혀줍니다.
  

9. 고춧가루, 진간장, 다진마늘, 다진파, 참기름, 들기름, 깨소금, 멸치액젓, 설탕,  매실청을 넣고 섞어줍니다. 


 
10. 오이와 상추, 깻잎, 홍고추, 청고추, 묵을 적당한 크기로 썰어주세요.
 

11. 양념장에 야채부터 버무려주세요.
 

12. 묵을 넣고 야채와 함께 살살 버무려줍니다.


 

 

  [English Recipe]

 

 

I think it's the best acorn dish. Spicy acorn muk bibim and muk. Let's make acorn muk at home that are healthy and delicious with ground acorn powder.
Among Korean dishes, there is muk. It's similar to Western jelly, but it's not sweet, and usually it's salty or spicy with seaweed or salad. It's the most special thing to eat as a side dish. 
Muchim is a similar concept to salad. A dish made by mixing Korean spices and vegetables is usually called radish kimchi.
Today, we're going to look at acorn muk mu-chim, which is eaten with vegetables, and how to stew Korean-style muk. It may be awkward at first, but then you'll be fascinated.^^

 

 

 Ingredient

 

2 Cup of acorn powder, 12 cup of water, 2Tbs of perilla oil, Half Tbs of Bay salt

700g of muk, Half of Cucumber, 40g of carrot, 7 perilla leaves, 3 lettuces, 1 Red pepper, 1 Green pepper


2Tbs of Red pepper powder, 2Tbs of Dark soy sauce, 2Tbs of plum syrup, 3/4Tbs of sugar, 1Tbs of anchovy sauce, 1Tbs of Grind Garlic, 1Tbs of Chopped Green onion, Sesame oil, Perilla Oil, Grind Sesame

 

 

  Recipe

 


1. Pour 12 cups of water into acorn powder.


2. Let stand for 30 minutes.


3. Stir in one direction continuously over high heat.


4. When the steam starts to boil over hot pot, turn off the heat and add salt and Perilla oil.


5. Stir over low heat for 6 minutes while steaming.


6. Reduce heat to medium and stir for 5 minutes to prevent sticking to the floor.



7. Stir over low heat for 2 minutes and turn off the heat.



8. Put it in a container and cool it down.



9. Add red pepper powder, soy sauce, chopped garlic, chopped green onion, sesame oil, sesame oil, sesame salt, anchovy sauce, sugar, and plum syrup, then mix.



10. Slice cucumber, lettuce, perilla leaf, red pepper, green pepper, and muk.




11. Mix the vegetables in the sauce first.



12. Add the muk and mix gently with the vegetables.

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