티스토리 뷰
고등어 스테이크(mackerel steak)
고등어가 참 맛있는데. 보통은 구워서도 드시고, 김치찜등으로도 만들어 드시죠? 오늘은 버터에 구워 간장소스와 야채볶음을 끼얹은 고등어 스테이크를 만들어보았어요. 고소하고 부드러운 고등어 스테이크 만드는 법입니다.
재료
고등어 1마리, 전분 2Tbs, 생강술 1Tbs, 레몬즙 2Tbs, 양파 반개, 건표고버섯 2개, 홍 파프리카 40g, 황 파프리카 40g, 파채약간, 버터, 후추, 마늘 3쪽
간장소스 : 진간장 2Tbs, 굴소스 1/2 Tbs, 매실청 2Tbs, 올리고당 1Tbs
야채소스 : 우스타소스 2Tbs, 홍초 2Tbs
만들기
1. 건표고를 따뜻한 물에 담구어 불려줍니다.
2. 고등어의 가시나 내장의 이물을 제거해주세요.
3. 고등어의 위면에 생강술, 레몬즙을 뿌린 후 10분간 재워주세요.
4. 마늘, 양파와 파프리카, 표고버섯을 적당한 크기로 채를 썰어주세요.
5. 진간장, 굴소스, 매실청, 올리고당을 섞어 간장소스를 만들어주세요.
6. 고등어의 수분을 따라 버리고 고등어의 위면에 전분가루를 고르게 뿌려주세요.
7. 달구어진 팬에 버터를 녹이고 고등어의 위면이 팬의 바닥에 닿게 올리고 노릇하게 구워주세요.
8. 약불로 불을 줄여주세요
9. 고등어 윗면에 간장소스를 발라가며 구워주세요.
10. 달구워진 팬에 버터를 녹이고 마늘과 양파를 먼저 볶아주세요.
11. 표고버섯, 파프리카를 넣고 살짝 볶은 후 간장소스를 넣고 자작하게 볶아줍니다.
12. 소금과 후추로 기호에 맞게 간을 해주세요.
13. 접시에 고등어를 올리고 야채볶은 것과 파채를 올려주었어요.
[English Recipe]
The mackerel is very delicious. Do you usually eat it after baking it, or kimchi stew? Today, we cooked in butter and made mackerel steak with soy sauce and fried vegetables. How to make a spicy, soft mackerel steak.
Ingredient
mackerel, 2Tbs of starch, 1Tbs of Ginger alchol, 2Tbs of lemon juice, Half of onion, 2 Pyogo mushroom, 40g of red paprika, 40g of yellow paprika, a little bit of sliced spring onion, Butter, pepper, 3 of garlics
Soy sauce : 2Tbs of Dark soy sauce, Half Tbs of oyster sauce, 2Tbs of plum extract, 1Tbs of oligosaccharide
Vegetable Sauce : 2Tbs of Worcestershire sauce, Red vinegar
Recipe
1. Soak dry signs in warm water.
2. Remove any foreign substances from the mackerel's spines or intestines.
3. Sprinkle ginger and lemon juice over mackerel and marinate for 10 minutes.
4. Slice garlic, onion, paprika, and shiitake into appropriate sizes.
5. Mix the soy sauce, oyster sauce, plum syrup, and oligosaccharide to make soy sauce.
6. Drain mackerel and evenly sprinkle starch top of mackerel.
7. Dissolve butter in a heated pan and top mackerel with bottom of pan and bake until golden.
8. Please reduce the heat by low heat.
9. Spread soy sauce over mackerel and bake.
10. Melt butter in a heated pan and stir-fry garlic and onion first.
11. Stir-fry pyogo-mushroom and paprika lightly, then add soy sauce and stir-fry them.
12. Season with salt and pepper to suit your taste.
13. I put mackerel on the plate and fried vegetables and green onion.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
김치 얼큰 수제비(Spicy Kimchi Sujebi) 만드는 법 (0) | 2019.10.18 |
---|---|
알토란 두부 장아찌(Jangajji with dubu) 만들기 (0) | 2019.10.08 |
청포도 장아찌(Pickled Green Grape) 만들기. (0) | 2019.10.02 |
도토리묵(Arcon Muk)을 집에서 직접 쑤기 (+도토리묵무침) (0) | 2019.09.27 |
고사리 파스타 (Pasta with Korean Gosari Namul) 만들기 (0) | 2019.09.12 |