티스토리 뷰
청포도 장아찌(Pickled Green Grape)
한정식집에 가면 종종 나오는 메뉴죠? 청포도 장아찌입니다. 어색하게 보이실 수도 있겠지만 짭쪼름한 양념과 상큼하고 시원한 과즙의 맛이 톡톡 터지는 매력이 있는 요리에요. 특히 식사전에 입맛을 돋우기 제격이랍니다. 오늘은 신선하게 과일인 청포도로 장아찌를 만들어보았어요. 상큼하게 과즙이 터지는 맛이 매력적인 요리입니다. 마치 식사의 시작을 알리는 것 같기도, 혹은 마무리를 즐기는 것 같기도 한 맛인데요. 맛보게 되면 그 단맛 사이에 숨은 짭쪼름함에 매력을 느끼게 되실거에요.
재료
청포도 700g, 식초 2Tbs
물5컵, 양파 반개, 진간장 1/2컵, 식초 2Tbs, 설탕 1/4컵, 마른표고 2개, 다시마, 대파 1개, 마늘 5쪽, 페페로치노홀
만들기
1. 청포도를 한알 한알 떼어서 두번정도 씻어주세요.
2. 식초 2Tbs를 탄 물에 청포도를 10분간 담가 주세요.
3. 청포도를 깨끗하게 씻은 후 물기를 말려줍니다.
4. 물 5컵에 양파, 표고버섯, 파, 다시마,마늘을 넣고 끓여주세요.
5. 끓기 시작하면 약불로 줄여주세요.
6. 10분뒤 다시마를 건져줍니다.
7. 5분간 더 끓여주세요.
8. 재료들을 건져줍니다.
9. 진간장, 설탕을 넣고 30초간 끓여주세요.
10. 간장물이 식으면 식초 2Tbs를 넣어주세요.
11. 용기에 청포도를 넣고 간장물과 페페로치노홀을 넣어주세요.
12. 7~10일 냉장 숙성시켜줍니다.
[English Recipe]
It's green grape Jangajji. Jangajji are usually talk about vegetables pickled in soy sauce. The famous Jangajji in Korea is the white radish Jangajji.
Today, we made a fresh fruit called Cheongpo-do(green Grape). The juicy flavor is attractive. It's as if the beginning of a meal, or the end of a meal. If you taste it, you will be attracted to the freshness that lies between the sweets.
Ingredient
700g of green grape, 2Tbs of vinegar
5 cup of water, Half of onion, Half cup of Dark Soy sauce, 2Tbs of vinegar, Quater Cup of sugar, 2 of Pyogo Mushroom, Kelp, 1 Spring onion, 5 Garlics, Pepper ronchino
Recipe
1. Remove the Green grape from the rack and wash twice.
2. Soak green grapes in 2 Tbs of vinegar for 10 minutes.
3. Wash the green grapes clean and dry them.
4. Add onion, Pyogo Mushroom, green onion, kelp, and garlic in 5 cups water and boil.
5. Reduce heat to low when it starts to boil.
6. After 10 minutes, bring back the kelp.
7. Bring to a boil for another 5 minutes
8. Remove the ingredients.
9. Add soy sauce, sugar and simmer for 30 seconds.
10. When soy sauce cools, add 2 Tbs of vinegar.
11. Place green grapes in a container and add soy sauce and whole Pepper ronchino.
12. Let ripen 7-10 days in the refrigerator.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
알토란 두부 장아찌(Jangajji with dubu) 만들기 (0) | 2019.10.08 |
---|---|
고등어 스테이크(mackerel steak) 만들기 (0) | 2019.10.05 |
도토리묵(Arcon Muk)을 집에서 직접 쑤기 (+도토리묵무침) (0) | 2019.09.27 |
고사리 파스타 (Pasta with Korean Gosari Namul) 만들기 (0) | 2019.09.12 |
LA 갈비찜 (Steamed Short rib) 만들기 (0) | 2019.09.11 |