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간장게장 (Crab preserved in soy sauce)

 

옛날에 홈쇼핑만 틀면 나오던 김수미 간장게장입니다. 수미네 반찬에서 우연히 보고 따라해보게 되었어요~ 너무 짜지도 않고 삼삼하니 계속 먹고싶은 매력적인 간장게장을 만들어보았습니다.

 

 

재료 

 

게 2 마리, 황기5개, 마른표고버섯 6개, 양파 1개, 사과 1개

다시마 5장, 통생강 2개, 대추 5개, 대파뿌리 2개, 월계수잎 2장, 마른홍고추 10개, 멸치 7마리, 디포리 7마리, 고추씨 2Tbs, 통마늘 9개, 후추 15알, 물 2.5L

진간장 300ml, 매실액 2Tbs, 사이다  2Tbs, 소주  1Tbs

 

  


만들기 



1. 물 2.5L에 황기, 양파, 사과, 다시마, 통생강, 대추, 통마늘, 대파뿌리,월계수잎, 표고버섯, 마른홍고추를 넣어 주세요.
  

2. 강한 불에서  잠시 끓인후 1시간동안 약불에서 은근하게 뚜껑을 닫고 끓여주세요.


3. 디포리, 멸치, 고추씨, 후추를 넣고 15 ~ 20분간 은근한 불에서 끓여주세요.


4. 멸치와 디포리를 건져주세요.



5. 진간장, 매실액, 사이다, 소주를 넣어줍니다.


6. 체에 걸러 식혀주세요.
  

7. 게를 솔로 깨끗하게 씻은 후 마른행주로 물기를 닦아주세요.



8. 용기에 게등이 바닥으로 향하게하고 식힌 간장물을 부어주세요.



9. 3일간 냉장보관 후 간장물을 따라서 끓여 줍니다.



10. 게에 식힌 간장물을 다시 붓고 냉장보관 후 3일 후 드시면 됩니다. 



 

  [English Recipe]

 

 

This is Kim Soo Mi's Soy Sauce Marinated Crab. I happened to see and imitate Sumi's side dish. It's not too salty, but it's too salty. So I've made some attractive soy sauce that I want to eat.

 

 

 Ingredient

 

 2 crabs, 5 milk vetch root, 6 Pyogo Mushrooms, 1 Onion, 1 Apple

 

 

5 Kelps, 2 Gingers, 5 Jujubes, 2 Roots of Spring onion, 2 bay leaves, 10 dried red pepper, 7 Anchovies, 7 Dipori, 2Tbs of Red Pepper Seeds, 9 Garlics, 15 Peppers, 2.5L of water

 

 

300ml of Dark soy sauce, 2Tbs of Plum extract, 2Tbs of Cider, 1Tbs of Soju

 

 

 

  Recipe


1. Add the milk vetch root, onion, apple, kelp, pepper, garlic, green onion root, bay leaf, pyogo mushroom, dried red pepper in 2.5 litres of water.


2. Bring to a boil over high heat and simmer gently for 1 hour.


3. Add the Dipori, anchovy, red pepper seeds, and pepper and boil over a gentle heat for 15 to 20 minutes.


4.Remove anchovies and Dipori.


5. Add soy sauce, plum juice, cider, and soju.


6. Sieve it to cool.


7. Wash crab clean with a brush and dry cloth.


8. In a container, add cooled soy sauce to the bottom with the crab lamps.


9. Refrigerate it for 3 days and bring out soy sauce and boil it.


10. Pour the cooled soy sauce back into the crab and eat it 3 days after refrigerating.

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