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호박고지 나물 무침 만들기

정월 대보름 대비, 나물만들기 2탄 호박고지 나물입니다. 살짝 씁쓸하면서도 쫄깃한 맛이 매력적인 나물이에요. 아무래도 정월대보름은 겨울이 끝나는 길목에 있는 명절이다 보니 음식들도 말린 나물로 해먹는 음식이 대부분입니다. 이는 풍요로웠던 가을의 식품을 춥고 힘든 겨울까지 즐기기 위한 조상의 지혜인데요, 음식들을 말려 먹었기 때문에 추운 겨울에도 건강하게 지낼 수 있었던 것 같습니다. 오늘은 우리도 조상의 지혜를 빌려 정월대보름을 즐기고자 호박고지나물을 만들어보았어요.

재료 

호박고지 100g, 맛간장 2Ts, 다진마늘 1Ts, 다진파 2Ts,  소금, 참기름, 참깨가루

육수 : 콜라비 1/8개, 다시마 2쪽, 물 2C

※ 맛간장 : 물과 집간장, 양파, 무, 북어머리, 파, 마늘을 중약불에서 30분 끓인간장



만들기


 

1.  호박고지는 여러번 깨끗하게 씻어줍니다..


2. 호박고지에 미지근한 물을 붓고  30분동안 불려주세요.


3. 30분동안 불린 호박고지를 꼭 짜주제요.


4. 물 2C에 콜라비 1/8개를 넣고 3분간 끓인후 다시마 2쪽을 넣고 중약불에서 10분간 끓여줍니다.


5. 육수 4Ts에 맛간장 2Ts, 다진마늘 1Ts, 다진파 2Ts를 넣고 섞어줍니다.


6. 호박고지에 양념장을 넣고 버무려 5분간 간이 배이게 방치합니다.


7. 달구워진 팬에 호박고지를 넣고 중약불에서 볶아주다가 육수를 더 넣고 호박고지가 부드럽게 되도록 볶아줍니다..


8. 호박고지의 수분이 거의 없어지도록 볶아주세요.

   ( 이때 기호에 맞게 소금으로 간을 해줍니다.)


9. 불을 끄고 참기름과 참깨가루를 넣고 버무려주세요.



<English Recipe>



In preparation for the fifteenth of lunar January, the second destination is 100 g  of dried slices of young pumpkin. It is a slightly bitter and chewy restaurant with a very attractive taste. As the full Moon Festival is a holiday on the way to the end of winter, most of the meals are eaten with dried herbs. This is the ancestral wisdom of enjoying the abundant food from autumn till the cold, hard winter, so I think we could stay healthy. Today, we have also tried 100 g  of dried slices of young pumpkin on the fifteenth of lunar January with the wisdom of our ancestors.


<Ingredients>

100 g  of dried slices of young pumpkin, tasty soy sauce 2 Ts, minced garlic 1 Ts, chopped green onion 2 Ts, salt, sesame oil, sesame powder

Stock : 1/8 of kohlrabi, kelp, and 2cup of water .

※ tasty soy sauce : water, home soy sauce, onions, radish, dried pollack head, scallions, and garlic, boiled for 30 minutes on medium heat

<Recipe>

1. Wash dried slices of young pumpkin clean several times.

2. Pour lukewarm water into dried slices of young pumpkin and soak for 30 minutes.

3. Please squeeze the water out of 2

4. Put 1/8 kohlrabi in water and boil it for 3 minutes. Then put 2 of kelp into it and boil for 10 minutes at medium heat.

5. Mix the tasty soy sauce 2 Ts, minced garlic 1 Ts, and chopped green onion 2 Ts in the stock 4 Ts.

6. Mix the marinade in the dried slices of young pumpkin and let it double for 5 minutes.


7. Put dried slices of young pumpkin in a pan that is grilled over medium heat and add more stock to make the it softer.

8. Fry the pumpkin tops to remove any moisture.
    (At this time, season it with salt to taste.)

9. Turn the heat off and mix in sesame oil and sesame powder.

 

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