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마늘장아찌(pickled garlic)
마늘장아찌같은 장아찌류는 아무래도 만들어두면 두고두고 먹을수 있는 저장식이죠. 맛있게 만들면 언제나 밑반찬으로 식탁 한쪽을 책임지는 믿음직스런 존재에요. 오늘은 철에 맞게 마늘장아찌를 만들어 올려보았어요.
재료
마늘 30개, 진간장 6컵, 식초 1.8L, 식초 1컵, 청하 1/2컵, 흑설탕 3 1/2컵, 매실청 1컵, 청양고추
만들기
1. 마늘대를 2cm 정도 남기고 잘라줍니다.
2. 마늘을 속 껍질 2겹만 남기고 모두 벗겨주세요.
3. 마늘뿌리 쪽을 위로하고 씻어줍니다.
4. 마늘대가 아래쪽으로 가도록 채반에 놓고 말려주세요.
5. 마늘의 물기를 완전히 건조시켜주세요.
6. 찬물에 병을 넣고 삶아 소독한 후 건조시켜주세요.
7. 청양고추를 꼭지째 씻어 물기를 말린 후 고추 끝부분을 약간 잘라내고 꼭지를 제거해주세요.
8. 마늘대를 바짝 잘라주세요.
9. 병에 마늘을 차곡차곡 넣고 식초 1.8L를 부어줍니다.
10. 검은 봉지를 씌우고 3일간 아린 맛을 우려내줍니다.
11. 식초를 따라내 버려주세요.
12. 용기에 진간장, 식초 1컵, 청하, 흑설탕, 매실청을 넣고 섞어주세요.
13. 청양고추를 넣고 간장물을 부어준 다음 마늘 위를 접시등으로 눌러줍니다.
14. 검은 봉지를 씌워 해가 들지 않는 서늘한 곳에 보관합니다.
15. 6주 후 숙성이 되면 물이 닿지 않도록 주의하며 꺼내드세요.
[English Recipe]
It's a storage dish that you can eat after you make it. It's a reliable food which always takes care of one side of the table as a side dish. Today, we made pickled garlic for the season.
Ingredient
30 Cloves of Garlic, 6 Cup of dark soy sauce. 1.8L of vinegar, Half Cup of Cheongha, 3 and Half Cup of black sugar, 1 Cup of Green Plum Extract, cheongyang red pepper
Recipe
1. Cut garlic sticks with 2cm remaining.
2. Peel off all garlic, leaving only 2 layers of the inner shell.
3. Top up and wash the garlic roots.
4. Place garlic sticks in bottom direction and dry on a platter.
5. Dry the garlic thoroughly.
6. Boil bottles in cold water, sterilize and dry.
7. Wash cheongyang red pepper thoroughly, dry it, then cut a little bit off the end of the pepper and remove the stalks.
8. Cut the garlic stick close.
9. Put garlic in a bottle and pour 1.8 liters of vinegar.
10. Put on a black bag and let it stand for 3 days to stir up the spicy taste.
11. Please pour out the vinegar.
12. Combine the soy sauce, 1 cup of vinegar, cheongha, black sugar and plum syrup in a container.
13. Add cheongyang red pepper and pour soy sauce over it, then press on top of garlic with a plate lamp.
14. Put a black bag on it and store it in a cool, harmless place.
15. After 6 weeks, take care not to touch the water.
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