티스토리 뷰
양배추 물김치 (Cabbage water kimchi)
만물상에서 나온 양배추 물김치 레시피를 따라해보았습니다. 직접 만들어보니 만들기가 어렵지도 않고 맛있더라구요. 여름이니만큼 시원하고 새콤한 맛으로 입맛을 돋워봐요!
재료
양배추 1/2개, 천임염 6Tbs, 물 3L, 올리고당 3/4컵
물 3.5L, 단호박 1/4개, 고춧가루 1/2컵, 소금 4Tbs, 물1/4컵, 물 500ml, 다진 새우젓 3.5Tbs, 쪽파 한줌, 청고추, 홍고추, 마늘, 생강
국간장 2Tbs, 매실청 3.5Tbs
만들기
1. 양배추를 먹기 좋은 크기로 자른 다음 씻어줍니다.
2. 물 3L에 올리고당, 천일염을 넣고 잘 풀어 준 다음 양배추를 넣고 절여주세요.
3. 10분 뒤 뒤적여 준 다음 다시 10분이 지나면 헹구지 않고 체에 받쳐 물기를 빼줍니다.
4. 단호박에 물 1/4컵을 붓고 5분간 전자레인지에 돌려주세요.
5. 단호박의 껍질을 벗기고 베보자기에 고춧가루와 단호박을 넣고 잘 묶어줍니다.
6. 500ml물에 단호박을 담그고 주물거려 단호박과 고춧가루물을 만들어주세요.
7. 새우젓을 잘게 다져줍니다.
8. 용기에 양배추, 편썬마늘, 청, 홍고추, 생강, 쪽파를 켜켜이 넣고 호박물을 부어주세요.
9. 실온에 하루 보관 후 냉장보관해주세요.
[English Recipe]
I followed the cabbage kimchi recipe that came out of the Korean TV Program. When I made it myself, it wasn't difficult to make it. It was delicious. It's summer, so let's make our taste feel cool and sour!
Ingredient
Half of the cabbage, 6Tbs of Bay salt, 3L of water, 3/4 Cup of Oligosaccharide
3.5L of water, Quater of Sweet Pumpkin, a Half cup of Red Pepper Powder, 500ml of water, 5Tbs of salt, Quater cup of water, 500ml of water, 3.5Tbs chopped Pickled shrimp, a fist of chives, Green pepper, Red pepper, Garlic, Ginger
2Tbs of soy sauce, 3.5Tbs of plum extract
Recipe
1. Cut the cabbage into bite-sized pieces and wash them.
2. Add 3L of water with oligosaccharide and bay salts, mix well, then marinate with cabbage.
3. After 10 minutes, drain the water out on a sieve without rinsing.
4. Pour 1/4 cup water into the pumpkin and microwave for 5 minutes.
5. Peel the pumpkin and tie it well with red pepper powder and pumpkin in the cotton cloth pocket.
6. Dip the pouch in 500ml of water and wrinkle to make pumpkin and red pepper powder.
7. Chop the shrimp into small pieces.
8. Put cabbage, sliced garlic, blue, red pepper, ginger, and chives on a container and pour in pumpkin water.
9. Store at room temperature for one day and refrigerate.
'김상궁의 수랏상 레시피' 카테고리의 다른 글
꿀 마늘(Honey Garlic) 만들기(+마늘 쉽게 까는법) (0) | 2019.06.04 |
---|---|
끓이지 않고 실온보관하는 마늘장아찌(pickled garlic) 만들기 (0) | 2019.05.31 |
중국집보다 맛있게 칠리새우(Chili Shirimp) 만들기 (0) | 2019.05.21 |
참치마요 땡초김밥(Tuna_Mayo Hot Pepper Gimbap) 만들기 (0) | 2019.05.12 |
건새우 마늘쫑 볶음(Stir-Fried Stem Garlic with Dried Shirimp) 만들기 (0) | 2019.05.10 |