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복만두(Dumpling) 

 

 

현지에서 먹힐까를 왜 밤 11시에 편성한 걸까요? 볼때마다 짜장면과 중식의 유혹이~ 오늘은 이연복 쉐프님의 목란에 가도 먹을 수 없는 그 복만두를 만들어보았습니다. 소의 경우, 방송에도 정확한 계량이 나오지 않고 저희도 맛을 봐가면서 그때그때 간을 해서 따로 계량을 적어두진 않았어요 ^^ 

 

 

재료 

 

돼지고기 500g, 소고기 250g, 밀가루 6컵, 뜨거운물 1 1/2컵,  천일염 2/3Tbs,  양배추 1/4개, 쪽파 한줌

치킨소스, 굴소스, 소금, 참기름, 돼지비계, 다진마늘, 다진생강, 진간장
 


만들기 



1. 밀가루에 소금, 뜨거운물을 넣고 15분간 치대어줍니다.

 


2. 젖은 면보나 랩을 씌우고 45분간 숙성 시켜주세요.

 
3. 돼지고기를 다져줍니다.

 


4. 소고기는 입자가 있게 썰어주세요.


5. 양배추를 채로 썬다음 소금을 넣고 다져줍니다.

 


6. 즙이 생길때까지 잘게 다져주세요.
  

7. 쪽파를 송송 썰어주세요.



8. 용기에 돼지고기, 쇠고기, 다진마늘, 생강즙, 진간장, 60° ~70°의 뜨거운 물을 붓고 한방향으로 저어줍니다.
    

9. 한방향으로 힘있게 돌려주면 고기가 물을 머금게 됩니다.

 
10. 방향이 좌우로 바뀌면 고기반죽에서 물이 나오니 주의해주세요.
 

11. 후추를 충분히 넣어주세요. 


12. 치킨스톡과 굴소스는 간을 보면서 넣어주세요.


13. 참기름을 넣고 소금은 기호에 맞게 넣어줍니다.


14. 물을 보충해줍니다.

 
15. 반죽이 풀같은 느낌이 되어야 물이 생기지 않습니다.


16. 팬에 돼지비계를 넣고 중불에서 기름을 내 주세요.


17. 양배추의 물기를 따라냅니다.

 


18. 양념된 고기에 돼지기름, 양배추, 쪽파를 넣고 섞어주세요.


19. 반죽을 15g씩 떼어 밀가루를 묻힌후 밀대로 밀어줍니다. 



20. 적당량의 만두소를 넣고 빚어주세요.

 

21. 찜기에 젖은 면보를 깔고 만두를 얹은 후 김이 오르는 찜기에 쪄줍니다.



22. 중불에서 15분간 찐 후 5분간 뜸을 들여주세요.

 


23. 팬에 기름을 넉넉히 두르고 튀기듯이 노릇하게 구워줍니다.

 

 

 

  [English Recipe]

 

Why is the cooking show organized at 11:00 p.m.? Every time I see it, the temptation of jjajangmyeon and Chinese food. Today, I made Bokmandu that I can't eat even if I go to Chef Lee Yeon-bok's Restaurant.

 

 

 

 Ingredient

 

500g of pork. 250g of beef, 6cup of flour, 1 and Half Cup of Hot water, 2/3Tbs of Bay Salt, Quater of cabage, a fist of chives

Chiken Sauce, Oyster Sauce, Salt, Sesame oil, pig fat, Grind Garlic, Chopped Ginger, Dark soy sauce

 

 

  Recipe

 


1. Add salt and hot water to the flour and beat for 15 minutes.



2. Cover with wet cotton cloth or plastic wrap and age for 45 minutes.



3. Chop the pork.



4. Slice beef into chunks to leave a texture.



5. Shred the cabbage into pieces, then add salt and chop it.


6. Chop until juicy.



7. Chop chives.



8. Pour the pork, beef, minced garlic, ginger juice, soy sauce, 60° to 70° hot water into the container and stir in one direction.



9. Just give it a strong return to one side, and the meat will hold the water.



10. If the direction changes from side to side, water will come out from the meat dough, so be careful.



11. Add enough pepper.



12. Add chicken stock and oyster sauce as much as you like while tasting them.



13. Add sesame oil and salt to suit your taste.


14. Add water little by little into the meat dough.


15. The dough must feel like glue to form water.


16. Place pork fat in pan and oil over medium heat.


17. Drain the cabbage.



18. Mix the seasoned meat with pork, cabbage, and chives.



19. Remove dough by 15 grams and coat with flour, then push to the rolling pin.


20. I'd like to have a proper amount of dumpling stuffing.



21. Add the right amount of dumpling and make the dumplings.



22. Steam on medium heat for 15 minutes and allow to soak for 5 minutes.



23. Grease the pan with plenty of oil and fry until golden brown.

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