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쑥버무리(Mugwort Rice Powder)
지난번 쑥 인절미를 만드느라 쑥을 많이 캐왔더니, 요즘 집에 있는 먹거리가 모두 쑥 잔치입니다. 오늘은 쑥을 간식으로 하는 쑥버무리를 만들어보았어요.
재료
멥쌀가루 5컵, 쑥 100g, 설탕 5Tbs, 물 4Tbs,
만들기
1. 멥쌀을 5시간동안 불린 후 방앗간에서 빻아옵니다.
2. 쑥의 이물질을 제거하고 굵은 뿌리부분을 잘라주세요.
3. 쑥의 물기를 털어 물기를 빼주세요.
4. 멥쌀가루에 물을 주고 고르게 비벼주세요.
5. 쌀가루의 수분양에 따라 물의 양이 달라집니다.
6. 체에 내려줍니다.
7. 설탕을 넣고 고르게 섞어주세요.
8. 쌀가루의 1/3을 사용하여 쑥을 버무려주세요.
9. 젖은 면보를 깔고 쌀가루를 먼저 뿌려줍니다.
10. 쑥버무린것을 얹고 쌀가루를 뿌려줍니다.
11. 켜켜이 반복해주세요.
12. 김이 오르면 쎈불에서 20분간 쪄줍니다.
13. 5분간 뜸을 들여줍니다.
14. 찔러보았을 때 젓가락에 쌀가루가 묻어나지 않으면 잘익은 것입니다.
[English Recipe]
I brought a lot of mugwort to make it last time, so all the food in my house is mugwort. Today, I made mugwort for a snack as Mugwort Rice Powder.
Ingredient
5Cup of nonglutinous rice powder, 100g of mugwort, 5Tbs of sugar, 4Tbs of water
Recipe
1. Boil the rice for 5 hours and grind it in the mill.
2. Remove foreign substances from mugwort and cut into coarse roots.
3. Drain the mugwort and drain.
4. Water the rice flour and mix evenly.
5. The amount of water depends on the amount of water in the rice flour.
6. Put it down on a sieve.
7. Add sugar and mix evenly.
8. Beat in mugwort using 1/3 of the rice flour.
9. Put on a wet sheet of cotton cloth and sprinkle rice flour.
10. Put the crumbs on top and sprinkle with the rice flour.
11. Please repeat.
12. When the steam rises, steam it over the heat for 20 minutes.
13. Let stand for 5 minutes.
14. If you don't get rice powder on your chopsticks when you stab them, they're cooked well.
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