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도미찜 만들기
생일에 도미요리를 먹는 것은 저희집 전통 같은 것입니다. 도미는 거친 물살도 거슬러 올라가는 힘이 있어, 생일인 사람이 인생의 역경이 닥쳐도 도미처럼 이겨내라는 의미로 생일에 도미요리를 먹는다고 해요. 그래서 생일에 먹는 도미요리는 도미를 통째로 먹어야 좋다고들 합니다. 또 도미찜은 궁중의 수랏상에도 올라가는 의미 그래서 이번엔 저도 오늘 뭐먹지의 성시경씨가 만든 잘자어의 레시피를 응용하여 생일에 먹기좋은 도미찜을 만들어보았어요.
재료
도미 1마리, 대파 1개반, 생강술 4Ts, 진간장 3Ts, 굴소스 2/3Ts, 설탕 2/3Ts, 물 1/2컵,
식용유 1/2컵, 페페론치노 15개, 마늘 5쪽, 생강 1톨, 대파 1개반, 레몬 1개, 후추, 소금
만들기
1. 도미의 비늘을 벗기고 내장을 제거한후 깨끗하게 씻어주세요.
2. 칼집을 낸 도미에 생강술을 뿌려준후 10분간 재워 둡니다.
3. 여분의 생강술을 따라내고 소금과 후추를 뿌려준 후 간이 배이게 1시간정도 냉장고에 넣어 놓습니다.
4. 양파와 대파는 채를 썰고 대파는 차가운 물에 10 정도 담가두었다가 체에 받쳐 물기를 제거해주세요.
5. 찜기에 대파잎 부분을 깔고 도미를 올린후 양파채 썬것을 도미위에 얹고 20 ~ 25분간 쪄주세요.
6. 레몬은 0.3mm정도의 두께로 2~ 3장 슬라이스해줍니다.
7. 진간장 3Ts, 굴소스 2/3Ts, 설탕 2/3Ts, 물 1/2C를 붓고 끓여줍니다.
8. 파채를 접시에 깔고 도미를 얹어준 후 양념장을 끼얹어주세요.
9. 식용유 1/2C, 태국고추 15개, 마늘 5쪽, 편썬 생강을 넣고 향과 맛이 우러나도록 끓여줍니다.
10. 양념장을 끼얹은 도미에 파채를 덮고 끓는 식용유를 고르게 부어줍니다.
11. 레몬즙을 파채 위에 뿌려주세요.
[English Recipe]
Eating sea-bream food on birthday is like my family tradition. sea-bream has the power to swim against the rough currents, so the birthday person eats the food on his or her birthday to help overcome adversity just like that of Domi. So, they say that it is good to eat the sea bream on your birthday. Steamed sea-bream is also used in the royal court's dish, so this time, I made for birthday food by applying the recipe made by Seong Si Gyeong from something to eat today.
Ingredient
1 sea-bream, 1 and half of spring onion, 4Ts of Ginger alcohol, 3Ts of thick soy sauce, 2/3 Ts of oyster sauce, 2/3Ts of sugar, half a cup of water
half a cup of cooking oil, 15 peperoncino, 5 garlics, 1 Ginger, 1 and half of spring onion, 1 Lemon, pepper, salt
Recipe
1.Scale the snapper, remove the guts, and wash clean.
2. Make a cut in the sea bream, and add ginger alchol. let it stand for 10 minutes.
3. Remove ginger alchol which remained, and add salt and pepper. Put in refrigerator for up to 1 hour.
4. Chop the onions and green onions, immerse the green onions in cold water for 10 minutes, then simper the water out.
5. Place in steamer in order of sliced green onion-snapper-sliced onion, and cook 20-25 minutes.
6. Cut the lemon 2 to 3 slices into 0.3mm thick.
7. Pour in the thick soy sauce 3 times, 2/3 Ts of oyster sauce ,2/3 Ts of sugar, 1/2 Cup of water and bring to a boil.
8. Place sliced green onion on a plate, cover with sea bream and add the seasoning that we made at 7.
9. Add 1/2 Cup of cooking oil, 15 Thai peppers, 5 slices of garlic, and ginger, then boil until the flavor and taste come out.
10. Decorate the top of the seasoned sea bream with shredded green onions and add boiled cooking oil.
11. Sprinkle lemon juice over the parchat.
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