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시금치 된장국(Korean Spinach Soy Soup)

 

 

요즘 힐링용으로 보는 방송이죠, 스페인 하숙을 즐겨보고있는데 다른 요리들도 맛있어보이지만 전 시금치 된장국이 참 매력적으로 보이더라구요. 따뜻하고 편안한 맛이 느껴지는 시금치 된장국입니다.

 

 

재료 

 

시금치 1단, 건새우 한줌, 조개 한줌, 된장 3Tbs, 고추장 1Tbs, 청양고추 2개, 대파 1/2개,

다진마늘 2Tbs, 다시마 4장, 멸치 12마리, 식초 1Tbs, 천일염 1Tbs, 물 2L 

 


만들기 

 

1. 적당양의 물을 붓고 조개, 식초, 천일염을 넣어주세요.

2. 검은봉지를 씌우고 20분간 해감시킨 후 깨끗하게 씻어주세요.

 

3. 멸치를 전자레인지에 1분간 돌인후 다시팩에 넣어줍니다.

4. 물, 다시마, 다시팩을 넣고 끓여줍니다.

5. 끓기 시작하면 중약불에서 10분간 우려낸후 다시마를 꺼내줍니다.

6. 5분간 멸치를 더 끓여줍니다.

7. 된장, 고추장, 다진마늘을 넣고 끓기 시작하면 시금치를 넣어줍니다.  

8. 건새우, 조개를 넣고 3분정도 끓여주세요. 

9. 청양고추, 파를 넣고 한소끔 끓여줍니다.

 

 

  [English Recipe]

 

 

It's a healing show. I enjoy watching the Spanish boarding house. Other dishes look delicious, but I think spinach bean paste soup looks very attractive. It's spinach bean paste soup with a warm and comfortable taste.

 

 

 

 Ingredient

 

1 bundle of spinach, 1 fist of dried prawn, 1 fist of clam, 3Tbs of Soy paste, 1Tbs of Red paste, 2 Cheongyang Pepper, Half of the Spring onion

2Tbs of Grind Garlic, 4 Kelps, 12 Anchovies, 1Tbs of Vinegar, 1Tbs of Bay Salt, 2L of water

 

 

  Recipe


1. Pour in enough amount of water and add shellfish, vinegar, and Bay Salt.

2. Cover with black plastic bag and let cool for 20 minutes and wash thoroughly.

3. Heat anchovies in the microwave for 1 minute and put them back in the pack.

4. Add water, kelp, and packaged anchovies and boil.

5. When it starts to boil, let it simmer for 10 minutes and then remove the kelp.

6. Bring to a boil for 5 minutes more anchovies.

7. Add soybean paste, red pepper paste, and chopped garlic and add spinach when it starts to boil.

8. Add dried shrimp and shellfish and simmer for 3 minutes.

9. Add Cheonngyang red pepper and green onion and boil them.

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