티스토리 뷰




돼지고기 장조림 (Pork Jangjorim)



장조림은 소고기로 만드는게 일반적이지만, 저는 돼지고기로 만들어 더 부드러운 장조림을 만들어 보았습니다. 간장베이스지만 짜지 않고 입맛을 돋워주는 좋은 반찬이에요.





 



돼지고기 안심 600 g, 메추리알 20개, 진간장 1/2컵, 꽈리고추 200 g, 건표고 3개, 다시마 1쪽, 양파 1/2개. 마늘 2/3컵


맛술 1 1/2 Tbs, 물 7 1/2컵, 대파 1/2대, 생강 1톨, 소금 1/2 Tbs, 식초 2 Tbs, 깨소금, 통후추


 


만들기 

 


1. 차가운 물에 돼지고기를 20분간 담궈 핏물을 빼주세요.



2. 소금, 식초, 메추리알을 넣고 끓기 시작하면 뚜껑을 닫고 4분간 삶아 줍니다.  



3. 메추리알을 찬 물에 담근 후 껍질을 벗겨주세요.


 

4. 돼지고기를 적당한 길이로 잘라줍니다.



5. 물 7 1/2컵, 돼지고기, 다시마, 생강, 파, 표고버섯, 양파, 통후추를 넣고 끓여주세요.



6. 뚜껑을 살짝 열어놓은 상태에서 끓기 시작하면 중약불에서 25분간 끓여주세요.



7. 고기와 야채를 건진 후 다시마를 넣고 15분간 우려내줍니다.



8. 삶은 돼지고기를 결대로 찢어주세요.


 

9. 육수를 체에 걸러줍니다. 


 

10. 육수 4컵, 진간장 1/2컵, 메추리알을 넣고 끓기 시작하면 중약불에서 10분간 끓여줍니다. 


 

11. 돼지고기와  마늘, 맛술을 넣고 국물이 2/3 정도로 줄때까지 졸여줍니다.


 

12. 꽈리고추를 넣고 한소끔 끓여주세요.




  [English Recipe]



Although it's common to make it with beef, I made it with pork and made it with a smoother one. It's a soy sauce base, but it's a good side dish that makes your appetite more palatable.



 Ingredient


600g of Beef Tenderloin, 20 quail eggs, Half cup of dark soy sauce, 200g of Ground cherry pepper, 3 dried Shitake, 1 kelp, Half of onion, 2/3 Cup of garlic


1 and Half Tbs of cooking wine, 7 and Half cup of water, Half of spring onion, Ginger, Half Tbs of salt, 2 Tbs of vinegar, Grind sesame, Whole Pepper




  Recipe



1. Immerse pork in cold water for 20 minutes and drain the blood.



2. Add salt, vinegar, quail eggs and start to boil, then cover and simmer for 4 minutes.



3. Dip quail eggs in cold water and peel.



4. Cut the pork into a suitable length.



5. Add water, pork, kelp, ginger, green onion, shiitake and boil.



6. Bring to a boil with the lid slightly open, simmer over medium heat for 25 minutes.



7. After serving the meat and vegetables, add kelp and cook for 15 minutes.



8. Tear the boiled pork with the grain.



9. Sift the broth out.



10. Add 4 cups stock, 1/2 cup soy sauce, and quail eggs and start to boil, then simmer over medium-low heat for 10 minutes.



11. Add pork, garlic, and cooking wine and simmer until the soup is reduced by two-thirds.



12. Add the Ground Cherry pepper and bring to a boil.




공지사항
최근에 올라온 글
최근에 달린 댓글
Total
Today
Yesterday
«   2024/05   »
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
글 보관함