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성큼 다가온 봄이 느껴지는, 바지락냉이된장국[Soy bean paste soup with sheperd's purse] 만들기
KAYA_0316 2020. 2. 6. 23:41바지락냉이된장국 만들기
냉이는 봄을 알려주는 가장 대표적인 나물중 하나가 아닌가 싶어요. 냉이는 나물로도 무쳐먹고 튀겨먹기도 하지 만 저는 된장국에 넣어 먹는걸 좋아한답니다. 냉이 된장국을 맛있게 만드는 방법은 좋은 냉이를 고르는데서부터 시작해요. 싱싱하고 어린냉이를 고르면 냉이가 연해서 식감도 향도 좋은 냉이국이 완성이 됩니다. 바지락냉이된장국 진짜 진짜 진짜 맛있어요.
재료
냉이 180g, 조개 300g, 집된장 2Ts, 고추장 1/2Ts, 맛간장 1Ts, 다진마늘 2Ts, 파 반개, 식초 1/3Cup, 콩가루 1Tbs
홍고추 1개, 청양고추 1개
만들기
1. 조개를 깨끗이 씻어주세요.
2. 3컵정도의 물과 1/3컵의 식초를 붓고, 검은 봉지로 가려 1시간동안 해감을 해줍니다.
3. 냉이의 불순물을 제거하고 깨끗하게 씻어줍니다.
4. 약간의 소금을 넣은 물에 냉이를 살짝 데쳐주세요.
5. 데친 냉이는 찬물에 담구어 열기를 식힌 후 짜주세요.
6. 1.2L의 물에 다시마를 넣고 8분가량 중불에서 끓여줍니다.
7. 끓으면 조개를 넣고 2분정도 끓여줍니다.
8. 조개가 입을 벌리면 불을 끄고, 육수를 면보에 걸러줍니다.
9. 냉이에 양념재료를 넣고 무친 후, 간이 배이도록 5분동안 둡니다.
10. 면보에 거른 육수를 넣고, 조개와 냉이를 넣고 2분간 끓여주세요.
11. 홍고추, 청양고추, 대파를 넣어주세요.
12. 기호에 맞게 소금으로 간을 해주세요.
English Recipe
Spring vegetables are responsible for the health of Koreans throughout the year. especially Vegetables such as shepherd's purse In Korean homes, it is the food that people eat every spring. This material is easily visible from Korean farmland at march of korea. You can pop it, you can eat it, you can eat it with porridge. Koreans prefer to eat soybean paste soup because it goes well with any side dish. Most of Korean feel warm and energetic when eat this soybean soup. I found the wonderful recipe about it and I'll show it using my youtube.
Ingredient
180g of shepherd's purse, 300g of clams, 2Ts of soy bean paste, 1/2Ts of Korean red pepper sauce, 1Ts of tasty soy sauce, 2Ts of Crushed garlic, a half of spring onion, 1/3 cup of vinegar, 1Tbs of Bean powder
1 red pepper, 1 Chungyang red pepper
Recipe
1. Wash the Clams clean.
2. Pour about 3 cups of water and 1/3 cup of vinegar, cover it with a black bag, and let it stand for 1 hour.
3. Remove the impurities from the shepherd's purse and wash them clean.
4. Blanch the shepherd's purse slightly in water with a little salt.
5. Dip the blanched shepherd's purse into the cold water to cool and squeeze.
6. Put kelp in 1.2L of water and simmer for 8 minutes over medium
7. When it boils, add clams and simmer for 2 minutes.
8. When the clams open their mouths, turn off the lights and filter the broth out of the cotton cloth.
9. Mix the seasoning ingredients in the shepherd's purse, then let stand for 5 minutes for the liver to fill.
10. Add broth strung out of cotton cloth, add clam and chilli and simmer for 2 minutes.
11. Add red pepper, cheongyang pepper, and green onion.
12. Season with salt to suit your taste.
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