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약밥/약식
약식이라고도 불리고 약밥이라고도 불리는 우리의 전통 간식입니다. 약밥을 먹는날은 굳이 정해져있지 않지만 유래로 따지자면 정월대보름 음식인데요, 신라시대의 한 왕이 까마귀로 인해 목숨을 건지고 그에 감사하는 마음으로 까마귀를 닮은 검은 밥을 지어 먹은데서 유래했다고 합니다. 재료가 밥이지만 달달하고 맛있어서 간식으로도 많이 챙겨먹게 되는 요리에요.
고급스러워 보이는 비주얼과 달리 전기밥솥이 있다면 누구나 쉽게 만들 수 있는 요리랍니다. 여러분도 이번 정월대보름엔 함께 약식을 만들어 드셔보세요.
재료
찹쌀 2C, 밤 , 대추 , 잣 2Ts, 말린단호박 60g, 진간장 3Ts, 흑설탕 4Ts, 꿀 2Ts, 참기름 2Ts, 소금약간, 계피가루 1/4Ts,
만들기
1. 찹쌀을 씻어 찬물에 30분정도 불려주세요.
2. 밤은 껍질을 까서 찬물에 담가두어 변색을 막아줍니다.
3. 대추는 돌려깍기를하여 씨를 빼줍니다.
4. 대추씨는 물2C을 붓고 중약불에서 10분간 끓여줍니다.
5. 찹쌀을 체에 받쳐 건져주세요.
6. 밤은 먹기 좋은 크기로 잘라줍니다.
7. 진간장 3Ts, 흑설탕 4Ts, 꿀 2Ts, 참기름 2Ts, 소금약간, 계피가루 1/4Ts를 넣고 잘섞어줍니다.
8. 밥솥에 불려놓은 찹쌀과 밤, 대추, 잣, 말린단호박을 넣고 양념장을 부은후 잘 섞어주세요.
9. 잡곡을 선택하여 밥을 짓습니다.
10. 잘 지어진 약식은 그릇에 넣고 모양을 낸 후 식힌뒤 잘라주세요.
English Recipe
It is refreshments that are often served with drinks in Korean historical drama. This dish was made in the 6 century and eaten in the royal court during the Silla Dynasty. To thank the king for saving his life with a crow, a dark-colored rice dish was first prepared for crow. Royal cooking may seem difficult, but it is easy for anyone with an electric rice cooker in Korea. If you are interested in Korea, you should try.
Ingredient
2 Cup of Glutinous rice, 10 chestnut, 12 jujube, 2Ts of pine nuts, 60g of dried pumpkin,3Ts of soy sauce,4Ts of brown sugar
2Ts of Honey, 2Ts of sesame oil, salt a little, 1/4Ts of cinnamon powder,
Recipe
1. Wash the glutinous rice and soak it in cold water for about 30 minutes.
2. peel the nuts and dip in to the cold water to prevent discoloration.
3. Cut the jujube and remove the seeds.
4. Pour in 2Cup of water and the jujubes. Boil them over medium heat for 10 minutes.
5. Remove the sticky rice's water using the sieve.
6. Cut the chest nut into good sizes to eat.
7. pour the 3Ts of soy sauce. 4Ts of brown sugar,2Ts of honey, 2Ts of sesame oil, a little bit of salt in to the bowl and mix it.
8. Mix well with the 7 and the glutinous rice, which has been called in the rice cooker, put the chestnuts, jujubes, pine nuts and the dried pumpkin.
9. Choose Mixed Rice mode to cook.
10.Put the Sweet Rice with Nuts and Jujubes in to the pan, and please wait until cool down.
When it goes cool and firm, pull it out of the pan and cut it to appropriate size.
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