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시래기 나물 무침 만들기
음력 설이 지나고, 이제 다음 명절은 정월대보름이네요. 정월 대보름에는 오곡밥, 부럼, 9개의 나물등을 먹는것이 풍습인데요. 설핏 의미없이 지나가는 풍습으로 보여도, 우리나라 국민들의 건강을 지키기 위한 풍습들이랍니다. 특히 9개의 나물중 시래기는 겨울철에 모자라기 쉬운 비타민과 미네랄 식이섬유소가 골고루 들어가 있는 건강식이에요. 과거, 겨울철에 야채를 먹기 힘들었던 조상님들의 지혜가 정월대보름 풍습에 녹아있답니다.
오늘은, 반갑고 밝은 달님을 기다리며 저희도 정월대보름날 빠지면 아쉬운 시래기 나물 무침을 만들어보았어요.
재료
시래기 말린것 55g (무청 2개), 맛간장 2Ts, 들기름 2Ts, 다진마늘 1Ts, 다진파 2Ts, 들깨가루 2Ts, 소금
육수 : 콜라비 1/8개, 다시마 2쪽, 물 2C
※ 맛간장 : 물에 집간장, 양파, 무, 북어머리, 파, 마늘을 넣고 중약불에서 30분 끓여주세요.
만들기
1. 시래기에 물을 넉넉히 붓고 6시간동안 불려줍니다.
2. 큰 냄비에 물을 넉넉히 붓고 밀가루 2Ts를 넣은 후 1시간동안 끓여주세요.
3. 끓여준 시래기를 하루동안 찬물에 담가 쓴맛을 제거해줍니다.
4. 흐르는 물에 시래기를 씻어줍니다.
5. 시래기의 겉껍질을 벗겨주세요.
6. 6cm정도의 길이로 잘라주세요.
7. 물 2C에 콜라비 1/8개를 넣고 3분간 끓인후 다시마 2쪽을 넣고 중약불에서 10분간 끓여줍니다.
8. 육수 4Ts에 맛간장 2Ts, 들기름 2Ts, 다진마늘 1Ts, 다진파 2Ts를 넣고 섞어줍니다.
9. 시래기에 양념장을 넣고 버무려 5분간 간이 배이게 방치합니다.
10. 달구워진 팬에 시래기를 넣고 중약불에서 시래기의 수분이 거이 없어지도록 볶아주세요.
(이때 기호에 맞게 소금으로 간을 해줍니다.)
11. 불을 끄고 들깨가루 2Ts를 넣고 버무려주세요.
<English Recipe>
The 15th day of the New Year according to the lunar calendar, the day of the first full moon of the lunar year. On the fifteenth of lunar January, families of korea gather to eat ogokbap or chew nuts. These customs have various meanings, but they always contain the wishes of the people's health. You should eat nine kinds of seasoned vegetables on the fifteenth of lunar January. One of them is the Seasoned siragi which I cooked today. SiraegI[dried radish greens] is a common vegetable eaten by Koreans not only for fifteenth of january. Usually, I eat it in soybean paste soup with siraegi more. However, I tried making Seasoned salad for the upcoming Korean holiday, the fifteenth of lunar January. I hope that those who are not in Korea can enjoy the Korean holiday of the year on March 2 (lunar January 15).
<Ingredients>
55g of dried radish greens , 2Ts of tasty soy sauce, 2Ts of perilla oil, 1Ts of chopped garlic, 2Ts of Chopped green onion, 2Ts of perilla powder, salt
<Recipe>
1. Pour enough water into the dried radish greens and macerate it for 6 hours.
2. Put plenty of water in a large pot, add 2 Ts of flour and bring dried radish greens to the pot and boil for 1 hour.
3. To remove bitterness, put 2 in cold water and leave it for one day.
4. Wash the dried radish greens under running water.
5. Peel off the bark of shellfish dried radish greens
6. Cut it into 6 cm long.
7. Put 1/8 kohlrabi in water and boil it for 3 minutes. and put 2 kelp into it and boil it for 10 minutes at medium heat.
8. Mix the 2Ts of tasty soy sauce, 2Ts of perilla oil, 1Ts of minced garlic, and 2Ts of chopped green onion in the 4Ts of stock.
9.Add marinade to the 6 and mix it. please leave it for 5 minutes.
10. Place the dried radish greens In a pan heated, and fry it over medium heat to remove moisture.
(At this time, season it with salt to your taste.)
11. Turn off the heat and mix in perilla powder 2 Ts.
12. It's all done. Place in a plate and have it with your main dish.
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