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고추장 멸치 볶음(Spicy Gochujang Anchovy Stir-fry)
작은 멸치는 과자같은 재미가 있지만, 굵은 멸치로 만들면 안주로도 좋고 좀 더 깊은 멸치의 풍미를 느낄 수 있어요. 오늘은 큰 멸치로 만드는 고추장 멸치볶음입니다.
재료
굵은 멸치 200g, 고추장 1&1/2Tbs, 고춧가루 1Tbs, 다진마늘 1Tbs, 쌀엿 3Tbs, 물 3Tbs, 진간장 1/2Tbs, 식용유, 참기름, 맛술 2Tbs, 깨소금, 설탕 1Tbs
만들기
1. 멸치의 머리, 내장, 뼈를 제거해 주세요.
2. 멸치의 머리와 뼈는 육수를 만드는 데 사용하시면 좋습니다.
3. 약불에서 멸치를 살짝 볶아주세요.
4. 멸치의 잔여물을 털어내 주세요.
5. 고추장, 고춧가루, 물, 쌀엿, 다진마늘, 맛술, 진간장을 넣고 약불에서 졸이세요.
6. 약불에서 30초 동안 졸이세요.
7. 멸치에 양념이 다 버무려지면 불을 꺼주세요.
8. 너무 오래 볶으면 멸치가 딱딱해집니다.
9. 설탕을 넣고 버무려 주세요.
10. 참기름을 넣고 버무려 주세요.
[English Recipe]
While small anchovies have a snack-like appeal, using larger anchovies makes a great side dish and allows you to experience a deeper flavor of the anchovy. Today, we're making a Spicy Gochujang Anchovy Stir-fry with large anchovies.
Ingredient
Dried anchovies 200g, Red chili paste (gochujang) 1&1/2Tbs, Red pepper powder (gochugaru) 1Tbs, Minced garlic 1Tbs, Rice syrup 3Tbs, Water 3Tbs, Dark soy sauce 1/2Tbs, Cooking oil, Sesame oil, Rice wine (matsul) 2Tbs, Sesame seeds, sugar 1Tbs
Making
1. Remove the head, guts, and bones from the anchovies.
2. The anchovy heads and bones can be used to make broth if you wish.
3. Lightly toast the anchovies over low heat.
4. Dust off any residual particles from the anchovies.
5. In a pan, combine red chili paste, red pepper powder, water, rice syrup, minced garlic, rice wine, and dark soy sauce. Simmer over low heat.
6. Continue simmering for about 30 minutes.
7. Once the anchovies are well-coated with the sauce, turn off the heat.
8. Be careful not to overcook, as the anchovies can become tough.
9. Mix in the sugar.
10. Drizzle in the sesame oil and mix well.
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