티스토리 뷰

보리술빵(Makgeolli Barley Bread)

 

보릿가루를 넣어 구수한 맛이 더 사는 보리술빵입니다. 요즘은 낮에는 날이 더워서 실온발효가 잘되다보니 술빵같은 발효요리를 만들기에 좋은것 같아요. 술빵은 전기밥솥으로도 쉽게 만들 수 있답니다.

 

재료   

 

중력분 2컵 반, 보릿가루 반컵, 막걸리 1컵 반, 설탕 40g , 소금 3g, 이스트 3g, 우유 1/4컵, 식용유 2Tbs, 삶은 흰 강남콩 반컵, 삶은 적 강남콩 반컵

만들기


1. 콩을 불린 후 살짝 삶아주세요.


2. 막걸리, 우유를 30분 전에 실온에 꺼내어주세요.


3. 밀가루, 보릿가루, 이스트를 넣고 섞어주세요.


4. 설탕, 소금, 막걸리, 우유를 넣고 섞어주세요.


5 식용유를 넣고 섞어주세요.


6. 랩을 덮고 구멍을 뚫어 주세요.


7. 따뜻한 실온에서 1시간 30분동안 발효를 시켜주세요.


8. 수저로 저어 기포를 빼 주세요


9. 살짝 삶은 콩을 넣고 섞어주세요.


10. 밥솥에 유산지를 깔아주세요.


11. 반죽을 부어주세요.


12. 50분간 발효시켜주세요.


13. 여분의 콩을 얹어주세요.


14. 만능찜을 설정 후 45분간 취사해주세요.

 

 

[English Recipe]

"Ginseng is a food that people have strong likes and dislikes about. Especially among children, it's even harder to find those who like it. The unique aroma and bitterness of ginseng probably aren't appealing to them. So, even if the children might not thoroughly enjoy it, I tried making honey-preserved ginseng to make it easier for them to consume."


Ingredient


2 and a half cups All-purpose flour, half a cup of Barley flour, 1 and a half cups of Makgeolli (Korean rice wine), 40g of Sugar, 3g of Salt, 3g of Yeast, 1/4 cup fo Milk, 2Tbs of Cooking oil, half a cup of Boiled white beans, half a cup of Boiled red beans


Making


1. Soak the beans and then slightly boil them.


2. Take out makgeolli and milk from the refrigerator 30 minutes ahead of time to bring them to room temperature.


3. Mix all-purpose flour, barley flour, and yeast together.


4. Add sugar, salt, makgeolli, and milk to the mixture and mix well.


5. Add cooking oil and mix again.


6. Cover the dough with plastic wrap and poke a few holes in it.


7. Allow the dough to ferment at a warm room temperature for 1 hour and 30 minutes.


8. Stir the dough with a spoon to remove any air bubbles.


9. Add the slightly boiled beans and mix.


10. Place parchment paper in a rice cooker.


11. Pour the dough into the rice cooker.


12. Allow the dough to ferment for another 50 minutes.


13. Top the dough with additional beans.


14. Set the rice cooker to its steaming function and cook for 45 minutes.

공지사항
최근에 올라온 글
최근에 달린 댓글
Total
Today
Yesterday
«   2024/05   »
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
글 보관함