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삼색 시루떡 (Shirutteok)
리틀포레스트라는 영화를 보았어요. 나온지는 오래되었지만, 보고있으니 마음이 너무 편해지더라구요. 같은 편안함을 드릴 수 있는 요리로 삼색시루떡을 골라 만들어보았습니다. 맛있고 따뜻함이 느껴지는 요리를 함께 맛보시면 좋겠어요.
재료
팥 1 2/3컵, 물 7컵, 소금 1/3Tbs, 설탕 3Tbs
치자 2개, 물 1컵
시금치 100g, 물 2/3컵
멥쌀가루 2 1/2컵, 시금치물 4Tbs, 설탕 2 1/2Tbs
멥쌀가루 2 1/2컵, 치자물 5Tbs, 설탕 2 1/2Tbs
멥쌀가루 2 1/2컵, 물 5Tbs, 설탕 2 1/2Tbs
설탕 1Tbs
만들기
1. 쌀을 5간동안 불려 체에 받쳐 물기를 뺀 후 방앗간에서 빻아옵니다.
2. 치자를 물에 넣고 한나절 우려내주세요.
3. 팥의 중량의 1.5배의 물을 붓고 끓기 시작한 후 3분간 끓여주세요.
4. 팥물을 따라버리고 체에 받쳐 흐르는 물에 헹구어줍니다.
5. 물 7컵을붓고 1시간동안 팥을 쎈불에서 삶아줍니다.
6. 팥알이 2개정도 터지면 소금을 넣고 약불로 줄인후 물기가 증발하도록 살살저어줍니다.
7. 설탕 3Tbs을 넣고 고르게 섞은 후 쟁반에 펼쳐 수분을 날려주세요.
8. 시금치에 물을 붓고 믹서기에 곱게 갈이줍니다.
9. 쌀가루에 시금치물 4Tbs을 넣고 잘 섞은 후 비벼 수분이 고루 배이게 해주세요.
10. 체에 두번 내려줍니다.
11. 쌀가루에 치자물 5Tbs을 넣고 잘 섞은 후 비벼 수분이 고루 배이게 해주세요.
12. 체에 두번내려주세요.
13. 쌀가루에 물 5Tbs을 넣고 잘 섞은 후 비벼 수분이 고루 배이게 해주세요.
14. 체에 두번 내려주세요.
15. 시금치를 넣은가루와 치자물을 넣은가루, 물을 넣은 가루 각각에 설탕 2 1/2Tbs을 넣고 고루게 섞어주세요.
16. 찜기에 물에 적신 면보를 깔고 설탕 1Tbs를 뿌려주세요.
17. 각각의 가루를 차례로 올려 줍니다.
18. 가루를 앉히고 위에 팥고물을 얹어주세요.
19. 찜기 가장자리를 눌러주면 떡을 찌고나서 찜기를 뺄때 설기가 붙지않고 잘 떼어 낼 수 있어요.
20. 김이 오르는 찜솥에 20분간 쎈불에서 쪄줍니다.
21. 5분간 뜸을 들여주세요.
[English Recipe]
I saw a movie called Little Forest. It's been a long time since I came out, but I felt so comfortable watching it. We chose tricolor sirutteok for the same comfort. I hope you enjoy delicious and warm dishes together.
Ingredient
1 and 2/3 Cup of red bean, 7 Cup of water, 1/3Tbs of salt, 3 Tbs of Sugar, 2 gardenia seeds, 1 cup of water, 100g of spinach, 1 Cup of water
2 and 1/2 Cup pf nonglutinous rice powder, 4Tbs of Spinach Juice, 2 and 1/2 Tbs of sugar
2 and 1/2 Cup pf nonglutinous rice powder, 5Tbs of gardenia water, 2 and 1/2 Tbs of sugar
2 and 1/2 Cup pf nonglutinous rice powder, 5Tbs of water, 2 and 1/2 Tbs of sugar
1Tbs of Sugar
Recipe
1. Boil the rice for 5 minutes and sieve the water out, then grind it in the mill.
2. Put the gardenia Seeds in the water and let stand for a day.
3. Pour 1.5 times the weight of the red beans and start boiling and simmer for 3 minutes.
4. Drain the red bean water and rinse it under running water.
5. Pour 7 cups water and boil the red beans over a heat of fire for 1 hour.
6. If two red bean eggs explode, add salt, reduce to low heat, and stir gently to evaporate the water.
7. Add 3 Tbs of sugar and mix evenly and spread out on a tray to release moisture.
8. Pour water into spinach and grind finely in blender.
9. Add 4 Tbs of spinach to the rice flour and mix well and let the moisture fill evenly.
10. Put it on a sieve twice.
11. Add 5 Tbs of gardenia Seeds to the rice flour and mix well and let the moisture fill evenly.
12. Sieve it down twice.
13. Add 5 Tbs of water to the rice flour and mix well and let the moisture fill evenly.
14. Put it on a sieve twice.
15. Add 2 1/2 Tbs of sugar to each powder of spinach, gardenia water, and water and mix evenly.
16. Place in a steamer soaked in water and sprinkle with 1 Tbs of sugar.
17. Place each powder in turn.
18. Place the powder and place the red bean paste on top.
19. If you press the edge of the steamer, you can steam the rice cake and remove the steamer without getting the dishwasher stuck.
20. Steam for 20 minutes on a steaming steamer.
21. Let stand for 5 minutes.
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